Bakken met oud profwielrenster Janneke Ensing

Home » Bakken met oud profwielrenster Janneke Ensing
06-10-22

Tijdens een lange wandeling verbruik je veel energie en dit wil je natuurlijk graag snel aanvullen. In plaats van een terrasje opzoeken, kun je zelf ook iets lekkers meenemen voor onderweg. Maar wat is nou een gezonde snack voor tijdens een wandeling? We vroegen diëtiste en voormalig topsportster Janneke Ensing om ons hierbij te helpen.

Een prachtige carrière in de topsportwereld
Janneke is sinds dit seizoen werkzaam voor de succesvolle wielerploeg Team Jumbo Visma. Als voormalig profwielrenster is ze zeker geen onbekende in de wielerwereld: “vorig jaar heb ik mijn profcarrière afgesloten tijdens de Ronde van Drenthe. De afgelopen 13 jaar heb ik fietsen altijd met schaatsen gecombineerd. De laatste vijf jaar heb ik me echt op het fietsen gericht. Helaas kampte ik de laatste jaren met veel valpartijen en blessures waardoor mijn plezier verloren ging.”

Tijdens haar carrière heeft ze meerdere hoogtepunten gekend: “de etappeoverwinningen in de Boels Ladies Tour en de Giro Toscane zijn echt de hoogtepunten uit mijn carrière. Het winnen van zilver op het NK wielrennen in 2016 op de Brouwersdam in Zeeland staat ook hoog op mijn lijstje. Verder deed ik mee om de winst in de befaamde Strade Bianche en werd ik twee keer tweede in Gent-Wevelgem. Daarnaast ging ik zowel op de schaatsen als op de fiets van start op meerdere EK’s en WK’s.” Kortom, een carrière waar je u tegen zegt.

Tijdens haar topsportcarrière heeft Janneke verschillende studies en cursussen gevolgd m.b.t. voeding. Voeding is volgens Janneke een essentieel onderdeel van succes als topsporter: “een wedstrijd willen winnen door alléén voeding gaat niet lukken. Maar een wedstrijd verliezen door op een verkeerde manier met voeding om te gaan, komt regelmatig voor. Daarom proberen we er bij Team Jumbo Visma voor te zorgen dat elke renner de juiste hoeveelheden binnenkrijgt. We hebben in onze ploeg veel kennis en ervaring waar ik veel van kan leren. Het is ook echt een enorme eer om voor de ploeg te werken en om onderdeel te zijn van het succes van Team Jumbo Visma.”

Naast het werk bij Team Jumbo Visma werkt Janneke voor haarzelf als diëtiste: “advies geven aan kinderen, sporters of mensen die wat gewicht willen verliezen. Daarnaast geef ik voorlichtingen en kookworkshops op locatie en help ik jullie natuurlijk graag met het recept van een gezonde wandelsnack. Zo heb ik een heerlijke bananencake boordevol energie voor jullie!”

Benodigdheden Bananencake

 • 3 rijpe bananen
 • 3 eieren
 • 200 gram havermoutmeel
 • 1 eetlepel speculaaskruiden
 • 1 tl vanille extract/ vanille stokje
 • 1,5 tl bakpoeder
 • Snuf zout
 • 1 banaan (voor de topping)

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 190 graden
 2. Meng eerst de droge ingrediënten in een kom.
 3. Pak een andere kom en kluts alle eieren en prak 2 bananen hierin.
 4. Meng nu de droge en natte ingrediënten.
 5. Bekleed een cakeblik met bakpapier en stort hier het mengsel in.
 6. Snijd de overgebleven banaan doormidden en leg deze op de cake.
 7. Zet de cake in de oven en bak het in 45 minuten gaar (dit kan per oven verschillend zijn).
 8. Snij het bananenbrood in plakjes als het is afgekoeld. Je kunt deze dan per stuk verpakken en in de vriezer bewaren.

Tip van Schutrups
Doe een mes in de cake om te testen of de cake klaar is. Als het mes droog, dan is de cake klaar!

Open chat
Hulp nodig?
Schutrups
Hallo, Hoe kunnen wij jou helpen?