Europees fonds voor regionale ontwikkeling Samenwerkingsverband Noord-Nederland
  • groot aanbod in verschillende maten en wijdtes
  • gratis verzending
  • voor 16:00 uur besteld dezelfde dag nog verzonden
  • winkel is 7 dagen per week geopend
 

De mars van de verbroedering

‘Dit mag je met recht toch wel bijzonder noemen’

Deze week is het weer zo ver. De 102e vierdaagse van Nijmegen, The walk of the world, het grootste wandelevenement van de wereld met bijna 48.000 wandelaars. Dat mag je met recht toch wel bijzonder noemen.

Begin 1900 is het allemaal begonnen. De gemiddelde conditie van de in het leger dienende jongens was niet al te best. Eerst werden er sportdagen georganiseerd en later meerdaagse wandelevenementen. Zo is uiteindelijk de vierdaagse ontstaan die eerst in wisselde steden werd gehouden. Driemaal vanuit Arnhem, maar die verzocht een andere stad om het over te nemen. Vervolgens kwam de start in Nijmegen en daar is het nooit meer weggegaan.

Er worden drie afstanden gelopen: de 30, 40 en 50 km. Afhankelijk van leeftijd en geslacht is er een bepaalde afstand die minimaal gelopen moet worden de reglementaire afstand) en een bepaalde afstand die gelopen mag worden (de keuzeafstand).

Het vierdaagse kruisje

Na het voltooien van de vierdaagse krijgt iedere wandelaar na vier dagen het zogeheten Vierdaagse kruis. Een officiële Nederlandse en daarmee koninklijke onderscheiding.

In 1967 liep prins Claus de vierdaagse. Dat moet een teken geweest zijn want dat is mijn geboortejaar. In 1987 ben ik begonnen met mijn eerste vierdaagse als training voor de mariniersopleiding waar ik in september in ging. De zwaarste editie voor mij tot nu want ik had alleen de avondvierdaagse gelopen, 4x 15km. Nu ben ik veel beter voorbereid. In 1988 liep ik als militair, ook een bijzondere ervaring. Daarna jaren als burger tot ik bij de politie kwam en daar wandel ik nu nog steeds mee. Het Detachement Eenheid Noord Nederland bestaat uit 30 wandelaars waarvan 17 op de 40 km en 13 op de 50 km. De laatste afstand loop ik. Ik hoop dit jaar de 31ste editie te volbrengen.

 

We gaan er weer een mooie week van maken en ik zal daar de volgende keer uitgebreid verslag van doen. Mocht u de vierdaagse ook lopen, heel veel succes en zorg goed voor uzelf.