Europees fonds voor regionale ontwikkeling Samenwerkingsverband Noord-Nederland
  • groot aanbod in verschillende maten en wijdtes
  • gratis verzending
  • voor 16:00 uur besteld dezelfde dag nog verzonden
  • winkel is 7 dagen per week geopend
 

Eredivisie als kroon op het werk

Vijf jaar geleden zat FC Emmen in zwaar weer. En nu komen Ajax, Feyenoord en PSV op bezoek. Want FC Emmen is de eerste Drentse club die eredivisie speelt. De kroon op het werk, vinden directeur Ben Haverkort van FC Emmen en Jan Schutrups.

Samenwerking voetbalclubs

FC Emmen is niet de enige voetbalclub in het noorden waarmee Schutrups samenwerkt. Maar wel de club waarmee Jan Schutrups zich het meest verbonden voelt. Hij was er dus bij toen Dick Lukkien en zijn mannen in de dubbel tegen Sparta de historische promotie naar de eredivisie veilig stelden. Hij en de vorig jaar aangetreden directeur Ben Haverkort, oud-speler van FC Emmen en inwoner van Exloo, gaan ook al lang terug en zodra ze samen zijn, is er sprake van een ouwe-jongens-krentenbroodsfeer. Dat staat los van de zakelijke relatie tussen FC Emmen en Schutrups Exloo, die onlangs met twee jaar is verlengd. 

Rondje Exloo

Jan Schutrups: "We doen ook al een jaar of zeventien een 'Rondje Exloo' met de spelers en sponsors van FC Emmen. Na een ontvangst met een praatje, afgelopen jaar van Ben, kunnen de bezoekers én hun partners kiezen uit allerlei activeiten, van mountainbiken tot klootschieten en van wellness tot karten. Daarna sluiten we af bij Bussemaker met een buffet. Dat is een netwerkbijeenkomst die erg in de smaak valt."

St. Pauli

Ben Haverkort: "We zijn recent met een aantal sponsoren naar St. Pauli in Hamburg geweest. Jan riep al jaren dat we dat eens moesten doen en eindelijk kwam het er van. Jan is natuurlijk de ideale reisleider van zo'n weekend. Niks VIP-terras, gewoon allemaal tussen de ouders met kinderen op hun nek voor 12,50 euro achter de goal. En niet mer een bus er naartoe, maar de U-Bahn in. Waar dan een of ander Hongaars orkestje speelde. Ja, dat had Jan allemaal goed geregeld, haha. 

Sfeer bij FC Emmen

Maar serieus, zulke dingen zijn heel goed voor de relatie. Waar loop je met een flesje bier en een Bratwurst over straat? Wat een geweldige club is dat St. Pauli. Er heerst dezelfde sfeer als bij het #hierkomikwegplein bij ons, waar onze supporters voor de webstrijd samenkomen. Ook met bier, braadworst en een springkussen voor de kinderen. Waarbij we natuurlijk ook met de jongere generatie enthousiast voor FC Emmen willen maken. Joh, er is zoveel meer dan twee keer drie kwartier voetbal." "Emmen zit heel dicht op de supporters en de omgeving", ziet ook Jan Schutrups. "De mensen die nu aan het roer staan, hebben enorm veel slagen gemaakt". 

In vijf jaar

"De huidige algemeen directeur Wim Beekman is er in 2013 ingestapt, ik ben vorig jaar pas gekomen", zegt Ben Haverkort. "Wim had een vijfjarenplan. Eerst de club stabiel maken, dan zwarte cijfers schrijven, vervolgens het stadion aanpassen en tenslotte promoveren. Dat hele plan is in precies vijf jaar gerealiseerd. Super!" Jan Schutrups: "Als de top van een bedrijf goed staat, kun je dat op het veld zien. Een paar jaar geleden nog maar werd er een beetje lacherig over FC Emmen gedaan. En als ik nu aan relaties aanbied om dit seizoen mee te gaan naar een wedstrijd, merk ik veel enthousiasme."

FC Emmen in zwaar weer

En dan te bedenken dat FC Emmen nog maar vijf, zes jaar geleden echt in zwaar weer zat. Jan Schutrups was toentertijd voorzitter van de business club. "We zagen het naar beneden gaan. Er kwam zelfs een reddingsplan om betaald voetbal voor de regio te behouden. We hebben toen de krachten gebundeld en met elf ondernemers geld bij elkaar gebracht om te zorgen dat FC Emmen de proflicentie niet zou verliezen. FC Emmen-voorzitter Ronald Lubbers heeft de kar getrokken en een team geformeerd van mensen die nu nog actief zijn bij de club. Dat zegt wel wat."

Nieuwe directeur

Ben Haverkort, die destijd net gestopt was als scheidsrechter en bij FC Groningen werkte, volgde het als oud-speler en inwoner van de regio allemaal op de voet. "Wim Beekman, die eigenaar van supermarkten was, kreeg van Ronald de vraag om een beleidsplan te maken. Nadat hij dat gedaan had, kwam natuurlijk de volgende vraag: 'Wil je het ook uitvoeren als directeur?' En dat wilde hij gelukkig."

Alleen voetbal

Over zijn eigen rol is Ben Haverkort bescheiden. "Ach, ik ben een onderdeel. Ik zat op de tribune hè, toen we promoveerden. Wij als directie moeten zorgen dat zij zich alleen bezig hoeven te houden met voetballen. Wij zorgen voor alles er omheen. Op de deur van de kleedkamer staat nu 'eredivisie'. Ik heb wel gezegd: 'Jongens, doe mij een plezier en zorg dat niet eind van het seizoen de schuurmachine er overheen moet. Houden jullie je bezig met voetbed, want dat is het leukste dat er is'. En dat meen ik."

Volgens Jan Schutrups moet de rol van Ben Haverkort echter niet worden onderschat. "Jij loopt vanaf 1980, toen je je eerste contract als speler tekende, mee. Je hebt altijd gespeeld. Daarna werd je scheidsrechter. Je weet precies wat er speelt in die koppen. Je spreekt de taal. Als er iemand meer probeert te zijn dan de groep, weet je precies hoe je in moet grijpen. De organisatie is ook afgelopen jaar weer een stuk professioneler geworden."

Haverkort: "In 2013 vroeg Wim Beekman me voor de eerste keer. We hebben alle jaren daarna contact gehouden. En vorig jaar kwam het zo uit en ben ik gekomen. We vormen nu een tweekoppige directie die elkaar geweldig aanvult. Ik ben het boegbeeld en hou me vooral bezig met de commercie en technische zaken. Wat Wim met de anderen mensen heeft gepresteerd, ook voor ik kwam, is gewoon heel goed."

Voetzorg bij voetbalclubs

Een gebied waarop FC Emmen volgens Jan Schutrups toch nog verder kan professionaliseren, is de voetzorg. "Wij werkten in 1985 voor het eerst met FC Emmen samen, toen de toenmalige speler en de huidige verzorger Jan Haak zolen nodig had. Later onder Jan de Jonge is het uitgebreid. Die zag goed dat voetballers niet altijd goed nadenken over hun lichaam. In elk geval niet over hun voeten, waarmee ze het toch moeten doen. Dat is later in het slop geraakt. Maar wat mij betreft gaan we dat ook bij FC Emmen weer doen. Een nulmeting aan het begin en regelmatige controles. Want zolen kunnen blessures voorkomen. Daar is Ben zelf ook een voorbeeld van, want als scheidsrechter had hij ze ook."

Enorme upgrade

Ben Haverkort beaamt het. "Van 1998 tot 2011. En ik droeg preventief zolen, omdat ik als korte, explosieve loper die ik als speler was meer duurwerk moest gaan doen toen ik scheidsrechter werd. Dat leidde tot peesproblemen, die ik met zolen en andere schoenen kon oplossen en verder voorkomen. Dus Jan heeft zeker een punt. Al zeg ik ook dat wij ook qua medische staf een enorme upgrade hebben gemaakt. Die is echt op eredivisieniveau. Te zware spelers bijvoorbeed, in mijn tijd als speler bepaald geen uitzondering, kom je echt niet meer tegen bij FC Emmen."