Gerrit Lahuis heeft 100.000 km hardgelopen

Home » Gerrit Lahuis heeft 100.000 km hardgelopen
Van: Roel
21-10-21

Gerrit Lahuis laat zich niet uit het veld slaan door de ziekte Parkinson en bereikt de magische grens van 100.000 km!

Na 35 jaar is het doel bereikt! 100.000 km zit erop. Een prestatie van jewelste en een mijlpaal die niet iedereen zomaar bereikt. Ondanks de ziekte Parkinson is de fenomenale grens op vrijdag 1 oktober ’21 bereikt. Familie, vrienden, de groenploeg en buurtgenoten stonden hem op te wachten. Op het einde kreeg hij ook nog steun van zijn kleinzoon, die de laatste meters met hem meeliep. Voor Gerrit was het een apart gevoel, maar ook een geruststelling die door hem heen ging.

Het begon allemaal in het jaar 1984. Met een paar man gingen een groepje vrienden hardlopen, omdat “de pens te dik was”. Na veertien dagen haakte de eerste al af. Maar Gerrit was direct verkocht; hardlopen was zijn ding. Voor Gerrit verliepen de laaste jaren helaas niet zo soepel als daarvoor. Hij kreeg namelijk slecht nieuws te horen. Uit medisch onderzoek bleek de ziekte Parkinson te zijn geconstateerd. De ziekte speelt een enorme rol in zijn leven. ,,Het gevoel dat je niet moe bent, maar veel verkramping in de spieren hebt. Het breekt je gewoon af.”

De weg naar 100.000 km
Ondanks de moeilijke weg, bleef Gerrit altijd getrouw zijn kilometers hardlopen. Alhoewel de laatste kilometers het moeilijkst waren, bleef Gerrit zijn rondje lopen. Door regen, wind, hitte of een dikke sneeuwlaag was Gerrit ook niet uit het veld te slaan. Zo was zijn langste afstand in een week 80 kilometer. Hij had drie verschillende rondes van 12 km, wat werd afgebouwd naar 8 kilometer. Corona gooide roet in het eten, waardoor het één jaar langer heeft geduurd dan oorspronkelijk op de planning stond. Zo stond Gerrit 4 keer per week in de hardloopschoenen. Dit werd uiteindelijk 3 keer per week. Alle kilometers zijn bijgehouden in de agenda en alle knipsels, startnummers zijn bewaard in een map.

Van 480 officiële wedstrijden, 1 marathon en veel verschillende rondjes werd het doel bereikt. Ook hielpen de schoenen van Schutrups mee aan zijn doel. ,,Niet om jullie een veer in de broek te steken, maar Schutrups gaf altijd goed advies op maat en boden altijd kwalitatief goede schoenen aan.”

1 van de hoogtepunten
,,Oktober 2006: De marathon van Emmen naar Drachten van 42 kilometer. Van de Friese grens tot aan het Dierenpark in Emmen. Een hele aparte ervaring als ik erlangs rijd met de auto. Dan zeggen mijn vrouw Minie en ik vaak tegen elkaar: hier is het allemaal begonnen.”

Hoe was de reis voor Minie?
,,Op het laatst was het best beangstigend. Het werd steeds moeilijker om zijn voeten op te trekken en de spieren werden steeds slechter”. Zo was Minie vaak bang dat hij niet thuis kwam. Daarom had Minie altijd de telefoon bij haar als Gerrit ging lopen en wist altijd welk rondje hij ging lopen. Ondanks de angst, is Minie super blij en bovenal heel trots dat zijn doel is bereikt en dat hij weer thuis is. Hoe het wordt gevierd? ,,Dat moet nog. Met de familie vanuit het westen met een heerlijk etentje”.

Hoe gaat het nu met Gerrit?
Met Gerrit gaat het nu redelijk. Alleen constant een stapje terug; de motivatie is minder. ,,Je valt gewoon in een leegte. Je was toch 3 dagen in de week bezig met hardlopen en dat valt dan weg”. Maar dit houdt hem niet tegen om verder te gaan. Gerrit gaat nu over naar wandelen en fietsen en laat zich niet zomaar uit het veld slaan. Hij heeft alleen nog geen nieuw doel voor ogen, maar wie weet wat de toekomst hem brengt. Gerrit zijn buitengewone prestatie is er een om u tegen te zeggen en dit verdient dan ook niets anders dan lof en respect. Team Schutrups wenst Gerrit daarom ook heel veel wandel- en fietsplezier toe!

 

Open chat
Hulp nodig?
Schutrups
Hallo, Hoe kunnen wij jou helpen?