Europees fonds voor regionale ontwikkeling Samenwerkingsverband Noord-Nederland
  • groot aanbod in verschillende maten en wijdtes
  • gratis verzending
  • voor 16:00 uur besteld dezelfde dag nog verzonden
  • winkel is 7 dagen per week geopend
 

Klaar voor de start

'Het Omnium', dat wordt de naam van de zorglaag van het Topsport Zorg Centrum dat afgelopen jaar verrees langs de A7 bij het trainingscomplex van FC Groningen. Alle deelnemende partijen staan in de startblokken. Want de opening is nabij!

Zo snel mogelijk weer sporten

Het Topsport Zorg Centrum in Groningen moet niet allen the place to be worden voor professioinele sporters maar ook voor amateurs. Het doel: ze bij klachten of blessures zo snel mogelijk weer aan de slag te krijgen. "Mensen die sporten hebben meestal geen zin om acht weken rust te pakken", weet Jan Schutrups. "Die willen er alles aan doen om zo kort mogelijk uit de running te zijn. Het Topsport Zorg Centrum kan daar voor zorgen."

Multidisciplinaire aanpak

Dat moet gebeuren door een zogenaamde multidisciplinaire aanpak. In gewoon Nederlands: door samenwerking van verschillende disciplines. Daarom werken er straks ook sportartsen, fysiotherapeuten, sportdiëtisten, sportpsychologen én sportpodologen op de verdieping die 'het Omnium' gedoopt is. "De sportarts fungeert als poortwachter", legt Jan Schutrups uit. "Die ziet de cliënt als eerste, maakt een analyse en geeft aan wat voor behandeling het beste bij iemand past. Komt er bijvoorbeeld iemand met knieproblemen, dan kan het zijn dat de sportarts besluit door te verwijzen naar de fysiotherapeut. Maar is die persoon te zwaar en heeft dat invloed op de knie, dan misschien ook naar de sportdiétist. Mensen die wel willen of zouden moeten bewegen, maar het niet doen, kunnen ook in het Omnium terecht. Die spreken dan bijvoorbeeld de sportpsycholoog. Die kan je anders leren denken, waardoor je wel gaat bewegen."

Samenwerken voor de cliënt

De belangrijkste voordelen van de aanpak zijn de snelheid en het samenspel, aldus Jan Schutrups. "De snelheid zit er in dat de sportarts je meteen door kan sturen, omdat al die disciplines aanwezig zijn. Bovendien is er vrije toegankelijkheid, je kunt zonder verwijzing van de huisarts in het Topsport Zorg Centrum terecht. Het samenspel is het tweede punt. Wij huren het Omnium met elkaar, schaffen gezamenlijk apparatuur en andere dingen aan, delen informatie en houden een gezamenlijk spreekuur. Al die dingen leiden tot een maatprogramma voor iedereen die zich hier meldt. Het kan zijn dat iemand én behandelingen bij de fysiotherapeut ondergaat voor acute klachten én zolen krijgt én een dieet volgt om te voorkomen dat de klachten nog eens ontstaan. Dat hele samenspel, dat maakt het Topsport Zorg Centrum zo uniek."

Goed leren kennen

De vijf disciplines die straks in het Omnium gaan samenwerken, hebben elkaar de afgelopen maanden goed leren kennen. Jan Schutrups: "Wij wisten natuurlijk wel ongeveer van elkaar wat ons werk inhield. Maar de technieken die we gebruiken, veranderen snel. Af en toe was het echt een eyeopener om te zien hoe anderen werken en welke resultaten er kunnen worden bereikt." Namens Schutrups zal er tijdens de openingstijden van het Topsport Zorg Centrum altijd een sportpodoloog aanwezig zijn. "Ik verwacht dat cliënten in zeker tien procent van de gevallen bij de sportpodoloog terecht komen. Bij voetbal zit tachtig procent van de blessures in enkel en knie. Als dat niet komt door een schop of verstappen, maar door duurbelasting, dan komen wij om de hoek kijken. Bij hardlopen en wandelen sowieso vaak. Verder zal de sportarts van het Topsport Zorg Centrum vaker dan bijvoorbeeld een gewone huisarts of de verzorger van een sportclub een voetmeting adviseren, omdat hij weet welk postief effect zolen kunnen hebben. Een bezoek aan de sportpodoloog kan het verschil maken tussen niet kunnen sporten en met veel plezier sporten!"