Europees fonds voor regionale ontwikkeling Samenwerkingsverband Noord-Nederland
  • groot aanbod in verschillende maten en wijdtes
  • gratis verzending
  • voor 16:00 uur besteld dezelfde dag nog verzonden
  • winkel is 7 dagen per week geopend
 

Nijmeegse vierdaagse lopen

You’ll Never Walk Alone..

Wat een mooie titel en ieder heeft daar wel iets mee of je nu wandelt of niet. Als je het origineel hoort of van Lee Towers, alle poriën in je lichaam gaan open staan en je krijgt kippenvel. Zo ook als je de vierdaagse van Nijmegen loopt en je gaat een tunnel in met je detachement en allen zingen volmondig, “You’ll Never Walk Alone”. Het levert altijd gejoel en applaus op wat de kippenvel weer versterkt.

Het is al weer drie weken geleden. De warme vierdaagse week waarin ik in het 50 km detachement van Politie Eenheid Noord Nederland heb gelopen. Een fantastische week waarbij je als collega’s dichter bij elkaar komt maar ook bij de burgers. De meeste mensen vinden het geweldig en we maken ook graag een praatje met een ieder. Naast twaalf deelnemers op de 50 km hadden we ook een 40 km detachement met zeventien deelnemers. Beide detachementen hadden een uitvaller door blessures. Dan moet het verstand voor het gevoel gaan want je wilt graag en hebt veel training km gemaakt. Na de vierdaagse wil je echter niet weken ziek thuis zitten met blessures.

Politieagenten tijdens de 4daagse.
In totaal liepen ongeveer 300 Nederlandse politieagenten geüniformeerd mee en ook een aantal buitenlandse politie detachementen. Onder andere uit Duitsland, Engeland, Zwitserland, Frankrijk. Er liepen ook een aantal Canadese collega’s mee.  Die waren gastloper bij de Nederlandse detachementen.

De intocht was ook weer geweldig met vlaggen, paarden en een muziekkorps voorop. Verder nog muziekkorpsen er tussen. Je loopt dan net als de muziek korpsen vijf breed in uniform en dat ziet er wel indrukwekkend uit. De 102de vierdaagse is weer voorbij. Op naar volgend jaar.

De 100km Dodentocht te België

Dodentocht is een internationale wandeltocht waarbij je binnen 24 uur 100 km moet afleggen. De tocht is elke tweede vrijdag van augustus. Dit is drie weken na de Nijmeegse vierdaagse.

Het idee achter de Dodentocht

Vijf jonge vrienden vanuit jeugdhuis Kadee in Bornem namen in 1969 deel aan de Nijmeegse vierdaagse en hier werd het idee geboren om zelf een wandeltocht te organiseren. Iemand sprak daar de gevleugelde woorden 100 km in 24 uur, dat is dodelijk mannekes. Zo is de naam Dodentocht ontstaan. In 1970 begon het als een halve weddenschap met 65 deelnemers en inmiddels is het uitgegroeid als de grootste internationale 100 km wandeltocht van de wereld en begrensd op 13.000 deelnemers.

Mijn eerste Dodentocht
Toen ik in 1987 met vrienden mijn eerste vierdaagse van Nijmegen liep zag ik overal reclame voor de 100 km Dodentocht. Dat vonden we wel een grote uitdaging en mijn eerste Dodentocht was in 1988. Toen nog ongeveer 4700 deelnemers en een klein aantal waaronder wij die binnen de abdij muren op een grasveld in tenten bivakkeerden. Nu is dat uitgegroeid tot een grote camping die op een naast gelegen veld wordt beheerd door de scouting.

Dit jaar waren we met 35 wandelende collega vrienden en tien verzorgers over drie teams. Een grote gezellige groep die in tenten achterin bivakkeren. Dit jaar waren er ook collega’s uit Zwitserland en Canada bij.

Start was vrijdagavond om 21.00 uur en tot 01.00 uur in de regen gelopen. Daarna was het weer prima en ik was om 13.34 uur weer ruim op tijd binnen voor de 26ste keer.

We hadden een fantastische groep die het allemaal hebben gehaald. Na het lopen met een eigen DJ die zelf ook loopt, alle wandelaars en organisatie met hun voertuigen binnen gehaald met een muziek feestje bij de abdij.

 

You’ll Never Walk Alone..