Europees fonds voor regionale ontwikkeling Samenwerkingsverband Noord-Nederland
  • groot aanbod in verschillende maten en wijdtes
  • gratis verzending
  • voor 16:00 uur besteld dezelfde dag nog verzonden
  • winkel is 7 dagen per week geopend
 

Peesplaatontsteking

Fasciïtis Plantaris, de bekende peesplaatontsteking

Je kent het misschien wel, je stapt uit bed en voelt meteen een stekende pijn aan de onderkant van de voet. Na een langere tijd stil te hebben gezeten of juist lang in beweging te zijn, neemt de pijn weer toe. De pijn zal prominent aanwezig zijn aan het begin van de dag, dit wordt ook wel gekenmerkt als ochtendstijfheid. Ook kan de voet warm aanvoelen. Hiernaast zal de pijn voornamelijk aanwezig zijn midden onder de voet en kan uitstralen naar de achtervoet. Dit zijn symptomen bij een Fasciïtis Plantaris, oftewel een peesplaatontsteking.

 

Oorzaken peesplaatontsteking

Een verkeerde houding, overgewicht, belastende sport of een verkeerde ondergrond kunnen de oorzaak zijn van deze klacht. Mogelijk door de genoemde oorzaken komt er spanning op de peesplaat te staan, wat op den duur voor overbelasting kan zorgen. Dit is ook wel een onbalans tussen de belasting en belastbaarheid. Indien deze voortdurend wordt overbelast, kan er een ontsteking optreden.

Wat te doen bij een peesplaatontsteking?

 

Er zijn diverse mogelijkheden om de peesplaat te ontlasten. De basis begint bij de juiste schoenen. Schoenen met een dempende werking zullen aangenamer aanvoelen tijdens het lopen. Hiernaast kan zooltherapie een uitkomst bieden waarbij de voetboog wordt ondersteunt zodat er minder spanning op de peesplaat komt te staan. Ook oefeningen kunnen van belang zijn om de spieren te trainen.