Drenthe heeft indrukwekkende natuurgebieden. Prachtige plekken om erop uit te gaan én om inspiratie op te doen. Want ook in eigen tuin en op het balkon kun je zelf een groen paradijs maken. 

Waar je ook bent in Drenthe, mooie wandelpaden zijn altijd vlakbij. Er zijn tal van routes door de prachtige natuurgebieden. Door heide en bos, langs beekjes en vennen: je raakt niet uitgewandeld!

Wat zo bijzonder is aan de Drentse natuur, dat vertellen de boswachters in ROEG!, het natuurprogramma van RTV Drenthe. Ze werken samen met allerlei deskundigen op het gebied van bijvoorbeeld water, flora en fauna en het behoud en herstel van de Drentse natuur. Wie hart voor de Drentse natuur heeft, kan op de eigen vierkante meter(s) een steentje bijdragen en tegelijkertijd genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft! 

Tips van tuiniers

Geregeld neemt ROEG! een kijkje in een natuurtuin: een tuin waar extra aandacht is voor dieren en (inheemse) planten. Zo ook in Eext, waar Remi van Beekum een voormalige schapenweide in een voedselbos transformeert. Dat heeft tijd nodig, maar de eerste veranderingen zijn al zichtbaar: “je ziet dat er veel meer leven op het land is. Het stikt hier van de vogels, van de bijen en allerlei andere insecten en je merkt dat er een soort kringloop aan het ontstaan is. Planten voeden elkaar, het wordt steeds gezonder en we eten steeds meer uit de tuin.”

Tip 1: houd regenwater vast

Een belangrijke voorwaarde om de tuin te laten slagen, is het vasthouden van water in de bodem. Voor Van Beekum begon dat met het afkoppelen van het regenwater van het dak. “We zitten hier op arme zandgrond, dus als het even droog is, is het hier ook echt heel droog. Het regenwater gaat nu, via een buis, vanaf ons huis onder de grond door en komt terecht in deze wadi”, legt Van Beekum uit.

“Het werkt heel simpel: een buis en een gat die volstromen met water als het flink regent. In de uren daarna trekt het water vanuit het gat: de wadi, de grond in en voedt zo de planten hieromheen.”

Tip 2: maak rommelhoekjes
Wil je meer leven in de tuin? Genieten van het gezang van vogels en vlinders die voorbij fladderen? Je maakt het vogels, insecten en bijvoorbeeld ook egels naar de zin met een rommelhoekje. Het is het makkelijkste plekje van de tuin: leg hier na het snoeien de takken en bladeren neer en laat de boel de boel. Voor de dieren is het een veilige haven om te schuilen, te eten en mogelijk zelfs te nestelen. 

Maik van Lommel, natuurtuinierder, heeft haar tuin in Assen veranderd in een bloeiende groene ruimte, waar wilde dieren het naar de zin hebben. “Je kan ook helemaal in het klein beginnen met kleine stapelmuurtjes. Gewoon een nestkastje is al voldoende om vogeltjes of hommels te hebben. En een insectenhotelletje is ook zo neergezet.”

Tip 3: kies voor planten van hier
Vogels, bijen en andere insecten voelen zich het best thuis op bloemen, planten en struiken die inheems zijn. Ze vinden er hun voedsel en kunnen er nestelen. Daar houdt ook Aline Westerhof rekening mee in haar natuurtuin in Yde. “We hebben geprobeerd om bloemen, planten en struiken te gebruiken die van oudsher al in Drenthe voorkwamen”, vertelt ze. “We hebben een vlechthaag gemaakt met soorten zoals de hazelnoot, de meidoorn, de sleedoorn en de wilde roos. Dergelijke hagen stonden vroeger al in Drenthe als afscheiding.”

Tip 4: wie ‘t kleine niet eert…
Onkruid? Dat noemen we nu stoepplantjes. Een meer positieve naam voor de plantjes die tussen de tegels omhoog schieten. Wie het groen (gedeeltelijk) laat staan, bewijst de biodiversiteit een dienst. Agnes Bakker van IVN Natuureducatie ging voor ROEG! Junior op zoek naar die plantjes: “stoepplantjes zijn de bomen van de stoep. Ze zijn ontzettend belangrijk. Ze zuiveren de lucht, het zijn schuilplekken voor kleine beestjes, ze zorgen voor biodiversiteit in de stad. En veel insecten, zoals allerlei bijen, maken gebruik van deze stoepplantjes.”

Er zijn nog veel meer mogelijkheden, klein en groot, om je tuin natuurvriendelijk in te richten. Zie op www.roeg.tv de video’s met voorbeelden.

 

Open chat
Hulp nodig?
Schutrups
Hallo, Hoe kunnen wij jou helpen?