Europees fonds voor regionale ontwikkeling Samenwerkingsverband Noord-Nederland
  • groot aanbod in verschillende maten en wijdtes
  • gratis verzending
  • voor 16:00 uur besteld dezelfde dag nog verzonden
  • winkel is 7 dagen per week geopend
 

Schoenen onderhouden doe je zo!

Het verzorgen van schoenen staat tegenwoordig niet hoog meer op het prioriteitenlijstje. En dat is zonde, want als je je schoenen goed onderhoudt, gaan ze langer mee. Hier leggen we de do's en don'ts uit.

Mensen hebben steeds minder tijd en kopen daarom liever wat vaker nieuwe schoenen dan dat ze ze onderhouden. Dat is best zonde, want sommige schoenen worden na verloop van tijd juist mooier als je ze poetst.

- Als je schoenen vies en nat zijn en je wilt ze niet verpesten, laat ze dan op kamertemperatuur opdrogen en haal er na het drogen even een borstel overheen. 

- Leren schoenen moeten gevoed worden. Als je dat niet doet, droogt het leer uit en ziet het er al snel ouder uit. Ook kan leer dan gaan scheuren. Daardoor kunnen schoenen zelfs vervormen. Door het poetsen, zorg je dat de kleur van het leer mooi blijft en het leer zelf gevoed wordt. Alleen het poetsen van leren schoenen is niet voldoende. Je moet ze met een spray ook beschermen tegen water en vuil.

- Zodra je schoenen een dag gedragen hebt, is het goed om thuis de zolen eruit te halen. Je verliest per dag behoorlijk wat vocht en dan kan dat er het beste uit. Wissel het liefst regelmatig van schoenen.

- Poetsen is het beste. De crème insmeren met een inpoetsborstel en uitpoetsen met een uitpoetsborstel. Gebruik je schoenvet, neem dan niet te veel, want dan smeer je het leer dicht en heb je kans op zweetvoeten. Voor extra glans even nawrijven met een pantykousje. 

- Als je je schoenen goed onderhoudt, gaan ze veel langer mee. Alleen de slijtage van de zool bepaalt dan de levensduur. De zool slijt gewoon, daar doe je niks tegen. 

- Met goede poetsmiddelen kun je ook kleine beschadigingen in leer wegwerken. Dat lukt het beste als je de goede kleur gebruikt. Wij hebben er heel veel op voorraad.

- Als je schoenen wegzet na het poetsen, plaats er dan schoenspanners in. Die zorgen dat ze mooi in model blijven. 

- Ga nooit zomaar met wandelschoenen aan de slag. Als je wandelschoenen met Gore-Tex met de verkeerde spray behandelt, slibt het membraam dicht en wordt het vocht niet meer afgevoerd. Laat je bij twijfel altijd even door ons adviseren. 

- Je ziet steeds meer metallic- of lakschoenen. Die mag je niet poetsen en ook niet met elke spray behandelen. Sommige bevatten te agressieve bestanddelen. Vraag daarom altijd naar speciale spray.