Europees fonds voor regionale ontwikkeling Samenwerkingsverband Noord-Nederland
  • groot aanbod in verschillende maten en wijdtes
  • gratis verzending
  • voor 16:00 uur besteld dezelfde dag nog verzonden
  • winkel is 7 dagen per week geopend
 

Tamegroute, van klei tot uniek aardewerk

Tamegroute, de prachtige groene exemplaren uit Marokko zijn een ware pracht voor het oog. Stoer maar toch verfijnd met kleine imperfecties die elk schaaltje, vaas of beker stuk voor stuk weer uniek maakt.

Tamegroute is een woestijnstadje in Marokko, net voor de immense Sahara. Tamegroute betekent in het Marokkaans ‘laatste plaats voor de woestijn’. Dit deel van Marokko is een plek waaruit Jan Schutrups veel inspiratie uit haalt. De keuken, de variatie in het landschap en uiteindelijk “de mensen die er wonen, die zijn zo vreselijk gastvrij”, zoals Jan Schutrups dat mooi verwoord.

Jan haalt elk schaaltje hoogstpersoonlijk op uit Marokko

Jan Schutrups zegt: “Alles wat wij doen is echt”. Hij hecht eraan om dat te benadrukken, omdat er steeds meer winkels komen die ‘een verhaal vertellen’. Maar de vraag is dan: Is het verzonnen? Of is het echt? Bij Schutrups is het dus echt. Jan haalt elk schaaltje hoogstpersoonlijk op uit Marokko.

Productieproces Tamegroute

Op het plein van Tamegroute bevinden zich 7 ovens, voor elke pottenbakkersfamilies een oven en een atelier. Ieder gezinslid heeft zijn eigen taak en specialiteit. De kunst van het pottenbakken wordt overgedragen van generatie op generatie.

Het hele productieproces wordt zeer zorgvuldig uitgevoerd. De klei wordt met karren vanuit de bodem van de Draa-rivier naar de ateliers gebracht, waar het gemengd wordt met water en gedroogd wordt voor ongeveer 24 uur.

Er zijn maar een paar families die het bakrecept echt weten. Tamegroute aardewerk is gemaakt van een combinatie van magnesium en koper. Die 1% koper zorgt ervoor dat het aardewerk na het bakken verandert in die mooie, typische groene kleur.

 

Ben jij benieuwd geworden naar onze mooie collectie van Tamegroute? Kom gerust een kijkje nemen bij ons in de winkel!