Wijnproeverij met Thomas Schutrups #3

Home » Wijnproeverij met Thomas Schutrups #3
10-10-22

Blog 3

22 oktober organiseren wij in samenwerking met Thomas Schutrups een wijnproeverij. Thomas werkt bij Bussemaker in Exloo en hij heeft inmiddels behoorlijk wat kennis van verschillende wijnen. Voor de aankomende wijnproeverij ligt de basis bij Corsicaanse wijnen, Thomas gaat dan ook naar Corsica om de wijnen zelf in te kopen. Volg zijn reis in een aantal blogs! Vandaag de derde:

Van ‘dégustastion’ naar ‘dégustastion’ en uiteindelijk naar het appartement waar we verbleven, namelijk Papillon du Cavu. Dit is het appartement van de familie Zandvoort uit Odoorn. Het appartement ligt midden in de wijnregio Porto-Vecchio en is voorzien van alle faciliteiten. Maar er is ook genoeg ruimte om je gekochte wijnvoorraad in kwijt te kunnen, zonder uw nek er over te breken.

De wijn op Corsica wordt over het algemeen gemaakt van drie druiven, Niellucciu, Sciacarella en Vermentinu. De eerste twee zijn voor rood en rosé en de laatste voor wit. De Corsicanen willen soms ook nog wel eens wat Syrah gebruiken voor in de blend met de Niellucciu en Sciacarella. Ook is het gebruiken van houten vaten, voor het rijpen van de wijn, niet een veel voorkomend iets. De wijnmakers hier houden liever de druifeigen aroma’s en gebruiken dan dus veel RVS. Af en toe vind je nog wel een wijnboertje die graag de methodes gebruikt van de oude Grieken. Namelijk een vat van klei, na het op lage temperatuur afbakken van het vat ontstaat dan terracotta.

Het grote verschil is eigenlijk;

  • Bij hout komt de wijn met een klein beetje met zuurstof in aanraking en geeft hij wat smaken af aan het sap.
  • Bij RVS is het totaal zuurstofdicht en daarom domineert het fruitige karakter van de druif in de wijn.
  • En terracotta laat wel wat zuurstof toe maar laat geen smaak achter, de gulden middenweg dus.

Witte wijn wordt door de terracotta wat mineraalachtig en rood juist wat ronder en romiger.

Voor mij is een wijntje natuurlijk meer dan een borrel bij een stuk kaas of worst, het is een soort huiswerk wat ik met liefde doe en waar ik ook veel kennis en ervaring uit haal. Dus dan zie ik vakantie als een mooi excuus om veel huiswerk te doen, dit resulteerde in vier keer met een volle boodschappentas naar de glasbak. Zul je net zien dat naast de glasbak een zwerver zijn kamp heeft opgeslagen. Toen ik voor de derde keer mijn lege flessen kwam dumpen keek hij me afkeurend aan, terwijl hij z’n tweede spuit zette. Heb ik dan een probleem of ben ik een nerd.

Nu ik verschillende wijnen heb ingekocht en u daarmee van een culinaire avond kan voorzien, is het tijd om huiswaarts te gaan. Met een flesje of 60 zit er natuurlijk ook nog wat tussen voor mijn eigen wijnkelder. Nu is het zaak om zonder krassen, scherven en deuken de flessen mee te krijgen in de auto. Op naar mijn wijnkelder in Drenthe om ze daar tot 22 oktober nog even wat rust te gunnen.

Wil jij er ook bij zijn op 22 oktober? Koop hier je tickets!

 

Open chat
Hulp nodig?
Schutrups
Hallo, Hoe kunnen wij jou helpen?