Wijnproeverij met Thomas Schutrups #1

Home » Wijnproeverij met Thomas Schutrups #1
08-09-22

Blog 1

22 oktober organiseren wij in samenwerking met Thomas Schutrups een wijnproeverij. Thomas werkt bij Bussemaker in Exloo en hij heeft inmiddels behoorlijk wat kennis van verschillende wijnen. Voor de aankomende wijnproeverij ligt de basis bij Corsicaanse wijnen, Thomas gaat dan ook naar Corsica om de wijnen zelf in te kopen. Volg zijn reis in een aantal blogs! Vandaag de eerste:

Mijn naam is Thomas Schutrups, ik heb in 2021 mijn wijn oorkonde gehaald aan de wijnacademie. Ook ben ik onlangs geslaagd voor de hotelschool.

De interesse in wijn werd gewekt op een illegale leeftijd, ik was namelijk vijftien jaar oud. Ik kwam toen in de horeca te werken als bediende. Dit was een wederzijdse liefde op het eerste gezicht, het dilemma over wat ik wilde doen na de middelbare school was meteen opgelost, namelijk de hotelschool. Als bediende krijg je natuurlijk te maken met wijn, gasten gooiden met termen als Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot en Cabernet Sauvignon. Op vijftienjarige leeftijd en net werkend in het vak wist ik alleen dat melk van een koe kwam en Coca Cola uit Amerika komt. Maar door nieuwsgierigheid en door de liefde voor het vak kwam de kennis mij makkelijk binnen en zoog ik het op als een spons.

Op achttien jarige leeftijd kreeg ik de vrijheid, van mijn werk bij Bussemaker in Exloo, om een wijnproeverij te organiseren. Na twee geslaagde avonden besloot mijn baas om in april een voorjaarsproeverij te houden, die ik weer mocht organiseren. Nadat ook deze weer geslaagd was, is nu de wijnproeverij een terug komend iets.

Bij elke wijnproeverij die ik organiseer probeer ik een thema te pakken en vanuit daar verder te werken. De vorige keer had ik bijvoorbeeld een horizontale wijnproeverij, horizontaal houdt in dat je van één druivensoort meerdere wijnen laten proeven. Dat deed ik met Sauvignon Blanc (wit) en Pinot Noir (rood). Voor de aankomende proeverij ligt de basis bij Corsicaanse wijnen, ik ga dan ook naar Corsica, om zelf de wijnen in te kopen. Het is namelijk zo dat de meeste wijn die wordt gemaakt in een land, in het zelfde land wordt verkocht (de Corsicanen weten echt wel welke wijn ze exporteren en zelf houden).

Bij Bussemaker is Jan Schutrups (de eigenaar van Schutrups Schoenen) vaak te vinden om een hapje te eten. Jan begrijpt heel goed dat een maaltijd zonder wijn onaf is, hij vraagt dan ook altijd aan mij of ik wat leuks in de klimaatkast heb liggen. Na een paar keer zijn wijntje te hebben ingeschonken kwamen we aan de praat en vroeg hij of ik een wijnproeverij wou organiseren in zijn bedrijf. Dit leek mij een leuk idee en zo doe ik mijn achternaam eer aan.

Wil jij er ook bij zijn op 22 oktober? Koop hier je tickets!

 

Open chat
Hulp nodig?
Schutrups
Hallo, Hoe kunnen wij jou helpen?