Wim Hof methode

Home » Wim Hof methode
Van: Stijn
30-04-21

Wim Hof methode

In maart hebben wij een oproep gedaan in de nieuwsbrief of iemand de Wim Hof methode kende en dit gebruikt in zijn/haar leven. Bij Schutrups zijn wij altijd opzoek naar verhalen die inspireren op het gebied van gezondheid en voeten. Deze oproep heeft gezorgd voor een aantal leuke reacties  In totaal hebben wij vijf interviews afgenomen. Vier van deze interviews komen in het voorjaarsmagazine van Schutrups. Het verhaal van Bouwina Wiersema lichten we alvast uit.

Het verhaal van Bouwina Wiersema

Het verhaal van Bouwina Wiersema begon bij Schutrups nadat ze last had van haar voeten en daarvoor zolen liet maken in Exloo. “Op een wandelvakantie met mijn man bleek de route veel langer dan verwacht. Mijn voeten werden steeds pijnlijker en uiteindelijk bestond de onderkant van elke voet uit één grote blaar. Na een paar dagen met de benen omhoog waren de blaren wel weg, maar bij lopen ontstond pijn op alle drukpunten en staan gaf nog meer klachten. Ik had al zolen van Schutrups en heb een afspraak gemaakt met de vraag of ze wisten wat er aan de hand was en of er zachte zolen gemaakt konden worden die de hele voet gelijkmatig ondersteunden.
Er is uitgebreid onderzoek gedaan waardoor duidelijk werd wat het in ieder geval niet was. En ik kreeg het advies om naar de huisarts te gaan.”

Chronische ziekte

Nadat Bouwina bij de huisarts was geweest werd ze doorgestuurd naar het ziekenhuis. Na veel verschillende artsen te hebben gesproken, kwam ze bij een internist terecht die eindelijk duidelijkheid schepte. Hij zei: “ik weet wat je hebt. Je hebt het fenomeen van Raynaud (wintervoeten) en Erythromelalgie. Wintervoeten komt veel voor, Erythromelalgie niet en de combinatie is zeldzaam. Bij Erythromelalgie is warmte pijnlijk. Bij Raynaud ontstaan de klachten juist bij kou. Dat maakt de behandeling ingewikkeld .”

Na te weten waar de pijn vandaan kwam, ging het niet bepaald beter met de voeten van Bouwina. “De pijn werd erger en trad steeds sneller op. Op een avond had ik een vergadering in Beatrixoord, waar ik naar toe wou. Maar de loopafstand was te groot, dat ging nooit lukken. Diezelfde dag heb ik nog een rolstoel geregeld. Wat heerlijk om met gemak ergens te kunnen komen! Uiteindelijk kon ik niet eens meer op mijn voeten staan. In het ziekenhuis konden ze eigenlijk niets voor mij doen. Ik zat de hele dag stil in die rolstoel, ik kreeg het steeds kouder. Het liefst zat ik dicht bij de kachel en ik dacht: dit komt niet goed. Ik ben nog jong en om voor de rest van mijn leven in een rolstoel bij de kachel te zitten….., daar wil ik iets aan doen.”

De ontdekking van Wim Hof

In het dagelijks leven is Bouwina psychosomatisch fysiotherapeut, ze wist al wat goed ademen voor gezondheidsvoordelen met zich mee kan brengen. “Ik kende Wim Hof van de tv en ik had een artikel over hem en zijn methode gelezen. Ik geloof in de grote invloed van de mind en van ademen en ik wou wennen aan de kou. Dus de Wim Hof methode leek mij wel wat. Dit jaar in augustus alweer drie jaren geleden werd bij het NTI-NLP in Limmen een Wim Hof cursus geven door een arts. Ik had daar al meerdere opleidingen en cursussen gedaan en vanwege mijn aandoeningen wou ik de training graag volgen bij een medisch onderlegd iemand. Ik had hem gemaild vanwege de Erythromelalgie en de Raynaud. Ik kreeg bericht terug waarin stond dat het ijsbad een contra-indicatie was, dus niet het koude water in. Ik ging er naar toe om in ieder geval de ademmethode aan te leren. Tijdens de uitleg werd gezegd: ‘iedereen gaat hier het water in.’ Verwarring bij mij. Het bleek dat “de medicus” de kou afkeurde vanwege de Raynaud, maar “de Wim Hof trainer” vond het zeker het proberen waard.

Na de theorie volgde de ademmethode, liggend op matjes op de grond. En daarna op naar het water; een opblaasbad, gevuld met ijs. Gelukkig konden mijn voeten op de rand liggen. Ik ging het ijswater in en ik vond het fantastisch! Ik dacht niet meer, ik voelde alleen nog maar en wow, wat was dat lekker. In de rolstoel zittend deed ik zo weinig met mijn lichaam. Het was zo geweldig om de prikkels te voelen van het koude water. Ik voelde me zo levend! Zo had ik me in geen jaren gevoeld”

Het effect van de Wim Hof methode

Sindsdien is Bouwina vaak in koud water te vinden. “Ik woon in Zuidbroek, dicht bij Botjes Zwembaai. Vanaf de cursus ben ik daar elke dag ingegaan. Door middel van 2 paar surfsokken houd ik mijn voeten lekker warm in het koude water.” Langzamerhand ging het steeds beter met lopen en had ze minder pijn in haar voeten. Hierdoor kon ze steeds langere stukken lopen. De werking van het koude water merkte ze echt toen ze een boodschap ging doen. “Ik zat in de kamer in de rolstoel, de voeten van de vloer vanwege de pijn. Het enige wat ik wou was naar Botjes. Ik ben een minuut of 10 in het koude water gebleven. Op de terugweg reed ik langs de winkel. Wat ik altijd deed was met de zit-kruk naar binnen, lopen naar de groenten, zitten, lopen om een pak melk te pakken, zitten, naar de kassa, snel weer zitten en terug naar de auto.” Dit was haar vaste routine om haar voeten zoveel mogelijk rust te geven. Tot ze deze keer bij de kassa stond en nog niet was gaan zitten in de winkel. “Toen dacht ik: thuis kon ik mijn voeten nog niet op de grond zetten en nu loop ik zonder nadenken, zonder pijn. Het enige wat ik kan bedenken is dat het koude water op mijn lichaam de pijn in de voeten verminderd.”

“De verkoeling van het water, ook als er sneeuw ligt, heeft mij enorm geholpen.
Maar de Wim Hof methode behelst veel meer voor mij. De relatie met mijn man was voor mij niet meer gezond. Ik had last van angst, verdriet , boosheid, nachtmerries…. Ondanks de aanwezige liefde lukte het ons niet meer om liefdevol met elkaar om te gaan. Als ’s morgens de wekker afliep kon ik nog een paar keer snoozen en diep wegduiken onder de dekens. Sinds de training kies ik er echter elke dag voor om de WHM app te openen en de dag te beginnen met een half uur tot een uur ademen. Ik adem alle spanning en stress weg. De dag begint met ademen en opstaan gaat daarna vanzelf. En wat er die dag ook gebeurt, de tijd voor mijzelf, de rust en ontspanning is er al.”

Het ademen heeft dus ook een positief psychisch en emotioneel effect. Is dat ook het geval bij de koude training?

“Dat is een mooie vraag. Ja, zeker weten. Ik zat in een rolstoel, ik kon geen stap zetten, ik wou scheiden maar ik had geen idee hoe ik dat zou kunnen redden. Wat betreft financiën, huisvesting, werk, verhuizing, boodschappen doen, emoties, noem maar op. En ook simpel lijkende praktische zaken spookten door mijn hoofd als “hoe zet ik, zittend in een rolstoel, de grijze container bij de weg?” Voor mij symbolisch: ik heb de Wim Hof training gevolgd op 19 augustus 2018, mijn laatste getrouwde trouwdag. Het koude water ingaan is voor mij een metafoor geworden voor hoe je omgaat met situaties waarbij je één ding zeker weet: dit is wat ik wil doen. Ik wil scheiden, ik wil dat koude water in, omdat ik weet dat dat goed voor mij is. Ook al ben ik alleen; ik ga! Ik vertrouw op mezelf. En alle gedachten, alle mitsen en maren loslaten, stoppen met denken, stoppen met piekeren. Gewoon gaan! Gewoon doen! Dat koude water inlopen en doorademen. Er is alleen ik in het hier en nu en verder niets. Na afloop voelt het geweldig. Als ik het water uitkom dan ben ik ontspannen en warm. De ervaring geeft mij een boost van zelfvertrouwen, van kracht, van vrijheid en van levenslust en van nog zoveel meer. De sensatie; wat er ook gebeurt, kom maar op, ik kan de hele wereld aan. Elke dag is er een nieuwe dag. En elke dag staat open voor een nieuw verhaal.”

 

Geschreven door Jannick Rolink.

Last van voetklachten?

Wij helpen jou verder!

Open chat
Hulp nodig?
Schutrups
Hallo, Hoe kunnen wij jou helpen?