Europees fonds voor regionale ontwikkeling Samenwerkingsverband Noord-Nederland
  • groot aanbod in verschillende maten en wijdtes
  • gratis verzending
  • voor 16:00 uur besteld dezelfde dag nog verzonden
  • winkel is 7 dagen per week geopend
 

Wisseling van de wacht

Bijna 21 jaar was Gerardus ("Maar zeg maar Graddus") Klein één van de vaste waarden bij Schutrups Exloo. Deze zomer ging hij met pensioen. We spraken met hem én zijn opvolgster Kim Schouten. 

Graddus Klein heeft in de 21 jaar dat hij bij Schutrups actief was, altijd plezier gehad in zijn werk. "De tijd vliegt hier", zegt hij. Voor hij in 1997 bij Schutrups kwam werken, had hij samen met zijn zwager een eigen schoenenzaak. Toen hij daar stopte, was een middagje inwerken in Exloo meer dan genoeg om te zien dat ze een goeie in huis haalden. "Er werkten toen vijftien mensen hier. Bijna iedereen werkte fulltime en als het koopavond was, kon het zomaar gebeuren dat de laatste klant om kwart voor elf pas vertrok. Nu werken er ruim drie keer zoveel mensen. Daardoor is het natuurlijk wel veranderd. Ik heb de hele groei meegemaakt, van een zaak met alleen comfortschoenen en zolen naar wat het nu is. Schutrups is echt een fenomeen, de mensen komen er van heinde en verre."

Doordat hij met een nieuwe knie moeilijker liep, verdween Graddus zes jaar geleden achter de coulissen, naar het magazijn. Dat runde hij tot zijn pensionering deze zomer met evenveel enthousiasme als hij tot die tijd in de winkel had laten zien. "Ik miste wel het contact met de klanten, maar heb het ook in het magazijn prima naar mijn zin gehad. Het is een wereld op zich, met letterlijk tienduizenden paren schoenen."

Met de huidige eigenaar Jan Schutrups heeft Graddus het altijd goed kunnen vinden. "Maar ik hield mme niet stil. Jan zei laatst: 'Er zijn mensen die altijd ja en amen zeggen en er zijn mensen zoals jij. aar ik weet wel wat ik aan je heb'. Vond ik aardige woorden. Jan en ik konden wel met elkaar. We lachten veel weg bij elkaar."

Hij vond zijn werk nog leuk, maar: "Ik ga niet in een zwart gat vallen. Fietsen, wandelen, lezen, puzzelen, vakantie vieren, van de vier kleinzoons genieten... En misschien koop ik er nog wel een hengeltje bij ook. Ik ga gezond mijn pensioen in en zak hier heus nog wel binnenwippen. Bij Schutrups ligt een belangrijk deel van mijn leven, dus ze gaan me zeker nog zien."

Oude stempel

Waar Graddus er nog eentje van de oude stempel is, is zijn opvolgster Kim Schouten uit Norg duidelijk iemand van de nieuwe generatie. Sinds april liep ze mee in het magazijn. "Gerardus heeft me geweldig ingewerkt, dus ik hoop dat ik zijn werk goed kan voortzetten. Hard werken ben ik op zich wel gewend, want mijn ouders hadden een hotel/restaurant, dus dan weet je het wel."

Na de Hotelschool volgde Kim een modeopleiding en die bracht haar ook naar Exloo. Daar wordt ze verantwoordelijk voor het magazijn en ondersteunt ze bij de webshop. Haar werkzaamheden variëren van het uitladen van de pallets met schoenen tot het schrijven van productinformatie voor de website. "DIe afwisseling spreekt me erg aan."

En soms zal de hulptroepen moeten inroepen. Graddus: "Zeven pallets buiten, drie binnen, dan moet je echt collega's inschakelen." Kim: "En anders bel ik jou wel." "Als de nood aan de man is, mag je altijd bellen."