Pijn onder de voet

Pijn onder de voet

Veel mensen hebben regelmatig last van pijn onder de voet tijdens het staan, lopen of sporten. Deze klacht kan bij iedereen voorkomen, man, vrouw, jong, oud, sportief of niet sportief. Pijn aan de onderkant van de voet kan meerdere oorzaken hebben.

Oorzaken van pijn onder de voet

Pijn onder de voet is een veel voorkomende klacht en het kan meerdere oorzaken hebben.  Er is daarnaast ook nog onderscheidt te maken tussen de plek waar het pijn doet. Dit kan de voorkant zijn, maar ook het midden of de achterkant van de voet. Bij de onderkant van de voet wordt ook vaak de hak bedoeld. Bij pijn aan de hak gaat het vaak om hielspoor.

 

Wat zijn de oorzaken van hielspoor?

Hielspoor ontstaat vaak doordat er lang of veel spanning is geweest op de pees onder de voet. Bijvoorbeeld bij lang staan of rennen. Overbelasting van de hiel of voetpezen is dan ook iets wat vaak gezien wordt. Een oorzaak kan ook zijn dat de schoenen waarop je loopt te weinig ondersteuning bieden. Hardlopen of joggen op een harde ondergrond kan er ook voor zorgen dat de voeten overbelast worden. Ook overgewicht kan een oorzaak zijn omdat de voeten dan te veel belast worden. Lang staan op werk of te weinig bewegen kan ook een reden zijn. Daarnaast kan hielspoor ook ontstaan als de onderkant van je voet hol of juist plat is. Tot slot kunnen een korte achillespees en korte kuitspier ook de oorzaak zijn.

 

Wat is de oorzaak van pijn aan de onderzijde van de voet?

Pijn onder de voet tijdens staan en bewegen kan wijzen op klachten van de peesplaat onder de voet. De peesplaat kan dan geïrriteerd of ontstoken zijn. Dit wordt ook fasciitis plantaris genoemd. Fasciitis plantaris is een blessure door overbelasting van het bindweefsel van de voetzool, er is dan sprake van een stoornis van de peesvezels meestal ter hoogte van de aanhechting op de voorzijde van de hak. Deze kenmerkt zich door kleine scheurtjes en een kwaliteitsvermindering van de peesvezels. De symptomen zijn pijn onder de voet bij de hak en dat trekt door tot de voetzool en aan de binnenzijde van het hielbeen. Vaak zorgt het voor een branderig en stijf gevoel en de pijn is het ergst als je een tijd niet beweegt. Er zijn een aantal oorzaken die een rol kunnen spelen bij het krijgen van een fasciitis plantaris. Overgewicht, een inactieve leefstijl, overbelasting, verhoogde kuitspanning, slechte schoenen, een doorgezakt voetgewelf en een beperkte bewegelijkheid van de enkelbuiging zijn allemaal risicofactoren die een rol kunnen spelen.

 

Wat zijn de oorzaken van een peesplaatontsteking?

Vaak is de oorzaak dat de voeten doorzakken en het hielbeen naar binnen kantelt. Er ontstaat dan te veel trekkracht op de peesplaat. Als hierbij verkeerde schoenen worden gedragen leidt dit vaak tot een irritatie van de aanhechting van de pees aan de onderkant van de hiel. Daarnaast is overgewicht of een korte achillespees ook vaak de oorzaak van een peesplaatontsteking.

 

Wat is de oorzaak van pijn onder de voorvoet?

Ook pijn onder de voorvoet is erg vervelend. De pijn is met name te voelen tijdens het lopen en staan. Hoe meer de voet dan belast wordt, hoe erger de pijn wordt. Er zijn verschillende oorzaken voor deze klachten. Dit heet ook wel Metatarsalgie. Metatarsalgie is een verzamelnaam voor pijn door overbelasting onder de voorvoetgewrichtjes. De overbelasting gaat vaak gepaard met pijnklachten onder de bal van de voet en komt voor in alle teengewrichten (capiti), maar vaak komen klachten voor in het gewricht van de tweede, derde en vierde teen. Overbelasting door bijvoorbeeld intensief sporten of verkeerde schoenen is vaak een reden voor de klachten. Daarnaast kunnen leeftijd, gewicht, de vorm van de voet of hoe je loopt allemaal invloed hebben op de klachten.

 

Wat gebeurt er als je niks tegen de klachten doet?

Het is belangrijk om niet onnodig langer door te lopen als je voetklachten hebt, maar onderzoek wat de oorzaak is en onderneem actie. Te lang doorlopen heeft vaak vervelende gevolgen. Niet alleen voor je voeten maar ook voor je hele looppatroon en lichaamshouding. Waardoor er weer andere klachten kunnen ontstaan zoals lage rugpijn, pijnlijke knieën of pijn in de kuit.

 

Wat te doen tegen pijn onder de voet?

Bij hielspoor en peesplaatontsteking is het advies om niet heel lang achter elkaar te staan of lopen. In beweging blijven is wel belangrijk, maar ga zitten zodra je pijn krijgt. Ook het dragen van stevige schoenen is belangrijk voor zo min mogelijk pijn. Ga je sporten? Hou er rekening mee dat je minder hard sport, de juiste schoenen draagt, rustig opbouwt en niet op een harde ondergrond sport. Daarnaast is het advies bij overgewicht om te proberen gewicht te verliezen. Tevens kunnen voetoefeningen ervoor zorgen dat de korte kuitspier of spieren van de voetzool opgerekt worden zodat de klachten afnemen. Ook steunzolen kunnen extra steun bieden aan de peesplaat.

Als je last hebt van pijn onder de voervoet zijn een goede, stevige schoenen belangrijk. Hou daarnaast ook rekening met de belasting van de voeten. Zo kunnen steunzolen ook hier een oplossing bieden.

Ten slotte kan er voor zowel hielspoor, peesplaatontsteking, fasciitis plantaris en Metatarsalgie ook een afspraak worden gemaakt bij onze voetzorg om te kijken wat de klachten zijn en wat eraan gedaan kan worden om dit te verhelpen.

Advies nodig bij pijn onder de voet?

Plan dan een afspraak in met onze voetzorg.

Open chat
Hulp nodig?
Schutrups
Hallo, Hoe kunnen wij jou helpen?