Podotherapie

Bij klachten door een verkeerde voetstand

Bij voetklachten die voortkomen uit een verkeerde stand van de voet of een verkeerd looppatroon, kom je terecht bij de podotherapeut van Schutrups. Een podotherapeut is een paramedicus met een wettelijk beschermde titel. Hij (of zij natuurlijk) behandelt allerlei klachten aan knieën, heupen en/of rug die voortvloeien uit het niet goed functioneren van de voeten.

Verder behandelt de podotherapeut huid- en nagelaandoeningen en houdt hij zich bezig met preventie, bijvoorbeeld bij Reuma of Diabetes Mellitus.

Het onderzoek begint met een vraaggesprek over de klachten. Daarna volgt het voetonderzoek, dat eventueel uitgebreid kan worden met knie-, heup- of rugonderzoek en bij patiënten met diabetes worden soms ook zenuwen en bloedvaten getest. Tijdens het onderzoek wordt de oorzaak van de voetklachten opgespoord. Vervolgens wordt een behandelplan opgesteld en met de patiënt doorgesproken. De uitkomst wordt ook gerapporteerd aan de huisarts of behandelend specialist.

De podotherapeut heeft verschillende mogelijkheden om voetklachten te behandelen. Zo zijn er podotherapeutische zolen voor een standscorrectie en/of voor een betere drukverdeling onder de voet. Daardoor verbetert de functie van de voeten en verminderen of verdwijnen pijnklachten. Een andere optie is een siliconen orthese. Dat is een teenstukje dat afwijkende teenstanden corrigeert en/of drukplekken voorkomt of ontlast. Verder is er orthonyxie. Dat is een nagelbeugel van verchroomde draad die om de nagel wordt geplaatst. De nagelvorm wordt hierdoor gecorrigeerd en ingroeien wordt voorkomen. Ook wordt gebruik gemaakt van tijdelijke vilttheraptie. Daarbij worden pijnlijke drukplekken of wondjes met vilt direct ontlast en beschermd. In afwachting van de definitieve therapie wordt er vaak gebruik gemaakt van tape. Hiermee wordt vaak in korte tijd een goed resultaat verkregen.

Naast deze technische ‘ingrepen’ doet de podotherapeut ook andere behandelingen. Daarbij gaat het om voorlichting over verzorging en schoenen en om behandelingen waar de pedicure niet verder kan of mag. Dan gaat het bijvoorbeeld om de aanpak van overmatige eelt- en likdoornvorming, ingegroeide nagels en wratten. Ook wondverzorging bij patiënten met diabetes valt hieronder.

7 dagen per week open

7 dagen

per week open om je te kunnen helpen

40 professionals zorgen dat je tevreden naar huis gaat

40 professionals

zorgen dat je tevreden naar huis gaat

4.895 schoenen

op voorraad, altijd comfortabel én mooi

92.000 klanten per jaar bezoeken onze zaak in Exloo

92.000 klanten

per jaar bezoeken onze zaak in Exloo

Je gebruikt een oude browser!

Update je browser om deze website beter te bekijken. Update mijn browser