Voetengym deel 2

Home » Voetengym deel 2
Van: Stijn
16-04-21

Voetengym deel 2

 

Om je voeten fit te houden hebben we een voeten GYM voor je gemaakt! Een platform met (voet)oefeningen van easy* tot uitdagend**** en naar keuze versoepelend, stabiliserend of spierversterkend. Je krijgt het beste trainingseffect wanneer je de oefeningen afwisselt uit alle categorieën.

Het is erg belangrijk om je voeten fit te houden. Als je dagelijks verschillende oefeningen doet heb je hier veel profijt van. Sterk in je schoenen staan is natuurlijk erg belangrijk! Je zult jezelf daarnaast fitter voelen, soepel en je bouwt kracht op.

De Schutrups voeten gym bestaat uit een serie van 5 voeten gym-pakketten die je gemakkelijk thuis kan doen. Dit is deel 2!

Dit deel bestaat voornamelijk uit het stabiliseren van je lichaam. Bij deze oefeningen heb je een lichaamscontrole, lichaamsspanning en concentratie nodig. Stabiliteitsoefeningen kunnen helpen om je wervels te ontlasten. Daarnaast kan het je houding verbeteren.

Hou ons op de hoogte van je vorderingen, ervaringen en wat we kunnen verbeteren! 

Veel oefenplezier!

  1. Basisoefening*

Ga staan met je voeten plat op de grond. Zorg dat je stevig staat, voel je voeten aan de grond en sta rechtop met je buik aangespannen en je ‘staart’ een beetje ingetrokken. Focus nu op je grote tenen, maak goed contact met de grond. Til nu je kleine tenen op terwijl je grote tenen stevig aan de grond blijven. Zet je kleine tenen weer neer, en wissel af; til je grote tenen op. Probeer al je kleine teentjes aan de grond te houden. Zet je grote teen weer neer. Herhaal dit in totaal 5x.

2. Ballet**

Deze oefening is zowel stabiliserend als versterkend! In ballettermen wordt dit relevée genoemd… concentreer je op je voeten en kom rustig in 8 tellen naar de tenenstand. En ook in 8 tellen weer terug. Het doel is om langzaam en gecontroleerd te bewegen. Herhaal dit 6x
Zet er gerust een fijn muziekje bij aan!

*** Gevorderd
Probeer dezelfde oefening op 1 been, zoek een steuntje bij de muur of bij een stoel voor de veiligheid. Wissel links en rechts af!

3. De Boom *** tot *****

In yogaland bekend als de Treepose, een mooie houding die je van eenvoudig kan opbouwen tot heel uitdagend. En je balans kan per keer verschillen! Onthoud altijd dat je lief voor je lichaam moet zijn… als de houding te uitdagend is doe je een stapje terug.

Neem gewicht op 1 been, en stel je voor dat je met wortels ben verankerd in de aarde. Focus op een vast punt voor je. Zet je andere voet, naar keuze, tegen de enkel- kuit of bovenbeen van je standbeen. Voor extra balans duw beide tegen elkaar aan, duw je voet tegen je been en je been tegen je voet.
Probeer dit 8 ademhalingen vast te houden (rustig in- en uitademen op je eigen tempo). Schud de benen uit en wissel dan naar de andere kant. Herhaal dit minimaal 2x.

4. Wiebelbenen**

Een relatief eenvoudige oefening met groots effect!
Ga op 1 been op een handdoek of kussen staan; dit stimuleert de sensoren in je spieren, pezen & gewrichten. Hou vol tot het een vermoeid gevoel geeft, wissel dan naar het andere been.

**** Gevorderd
Pas als bovenstaande moeiteloos kan worden uitgevoerd kun je een stapje verder! Dezelfde balansoefening op 1 been, doe je ogen dicht als je stevig staat. Zonder visuele controle heb je nog meer trainingseffect. Een tip; ga in een hoek van de kamer staan, zodat je steun hebt als je toch je evenwicht verliest.

5. Jongleren of hooghouden***

Wees creatief met een bal… ga op één been staan, en gooi de bal in de lucht, tegen de muur of gooi over met gezelschap! Voor voetballers onder jullie; hou de bal zo lang mogelijk hoog, of trap een balletje tegen de muur. Zoals gezegd; wees creatief en bedenk wat je gericht op jouw (bal)sport kunt doen.
Maak het zo moeilijk als wilt, en hou vol tot vermoeidheid in het onderbeen of in de voet optreedt. Voor goed effect oefen je altijd beide kanten.

Last van voetklachten?

Wij helpen jou verder!

Open chat
Hulp nodig?
Schutrups
Hallo, Hoe kunnen wij jou helpen?