Voetengym deel 3

Home » Voetengym deel 3
Van: Webshop
28-05-21

Voetengym deel 3

Om je voeten fit te houden hebben we een voeten GYM voor je gemaakt! Een platform met (voet)oefeningen van easy* tot uitdagend**** en naar keuze versoepelend, stabiliserend of spierversterkend. Je krijgt het beste trainingseffect wanneer je de oefeningen afwisselt uit alle categorieën.

Het is erg belangrijk om je voeten fit te houden. Als je dagelijks verschillende oefeningen doet heb je hier veel profijt van. Sterk in je schoenen staan is natuurlijk erg belangrijk! Je zult jezelf daarnaast fitter voelen, soepel en je bouwt kracht op.

De Schutrups voeten gym bestaat uit een serie van 5 voeten gym-pakketten die je gemakkelijk thuis kan doen. Dit is deel 3!

Dit deel bestaat voornamelijk uit stretchen. Door te stretchen worden je voeten sterker en flexibel. Dit kan voet-, enkel- en spierpijn verminderen. Daarnaast zal het de algemene gezondheid van je voeten verbeteren en het allerbelangrijkst: Het zorgt ervoor dat je actief blijft.

Hou ons op de hoogte van je vorderingen, ervaringen en wat we kunnen verbeteren! 

Veel oefenplezier!

 

1. Handdoek stretch bij hielpijn en strakke kuiten **

Hielpijn of hielspoor klachten hebben een lange hersteltijd nodig, door dagelijks te stretchen bevorder je de doorbloeding en het herstelproces. Ga rechtop zitten in langzit, en trek je tenen naar je toe; misschien voel je al rek aan de achterzijde van je benen! Met een handdoek of sjaal kun je de voet nog iets verder naar je toe trekken om de stretch van de peesplaat onder voet mee te nemen. Hou 10 tellen vast en herhaal dit 6-10 keer. Zowel links als rechts.

Probeer de dag hiermee te starten (voor het opstaan) én te eindigen. Ideaal is om dan midden op de dag ook nog éen serie te doen….dit kan ook zittend op je (bureau)stoel! Let op: rechte rug!

2. Trap stretch**

Voor soepele kuiten & voeten! Deze oefening kan makkelijk op de trap, ga op de onderste trede staan met beide voeten. Één voet over het randje en rustig gewicht erop nemen….NIET forceren. Houd 10 tellen vast, en ontspan.

6-10x herhalen, zowel links als rechts. Daarna een serie waarbij je met dezelfde stretch een klein beetje de knie buigt; dit is voor de diepe kuitspieren.

3.TeenYoga**** 

Let op; niet bij artrose in de voorvoet gewrichten!

De uitdaging van deze oefening is het doseren van je rekvermogen door je lichaamsgewicht! Probeer voorzichtig uit wat voor jou de goede rek is. Zeer geschikt als gevorderden oefening bij hielpijn klachten. Maar ook in het algemeen ter versoepeling van de voeten.

De uitgangshouding is op handen & knieën, tenen opgekruld. Leun langzaam met je achterste richting je voeten, en hou dit 10 tellen vast. Herhaal 6-10x

Als je wat meer geoefend bent, dan doe je een tweede serie; kom rustig tot een kniezit zoals zichtbaar op de foto. Maximaal 10 tellen, en dan terug naar de uitgangshouding. Herhaal dit 4x.

4. Bindweefsel ketens***** 

Een heerlijke houding om alle bindweefsels (lees; spieren, banden en gewrichten) aan de achterzijde van je lichaam te versoepelen. Niet alleen je voeten en kuiten knappen hiervan op; maar óók je hamstrings en je rug zullen je dankbaar zijn! Het beste is om hier een dagelijkse gewoonte van te maken. 

De beginhouding is in langzit op de zitbeenknobbels en tenen naar je toe trekken. Strek de armen omhoog en buig vanuit de heupen naar voren tot je niet verder kunt. Ontspan dan de rug en laat de handen rusten op de benen waar ze uitkomen. Er is géén medaille voor degene die het verst voorover kan buigen. Anatomie speelt hierin een rol, daarom kan de één verder voorover buigen dan de ander. Je zult versteld staan van het effect als je dit dagelijks herhaald. Blijf 10 ademhalingen (in & uit) in deze houding, rol rustig omhoog en voel na wat het effect is op je spieren. Misschien voelt de rug een beetje stijfjes, dit is normaal.

Ga nog even op de rug liggen en trek je knieën naar je toe, maak je klein. Dit is een ‘tegenbeweging’ om de rug te ontspannen. Alle yogi’s zullen dit herkennen.

5. Shin splints stretch van * tot ****

Dezelfde oefening in verschillende en opbouwende fases. De voorzijde van de scheenbeen is wat lastig te stretchen, ook weer afhankelijk van de bouw en soepelheid van omringende gewrichten.

Houd de houding 10 tellen vast, en doe 6- 10 herhalingen. Begin met de makkelijkste vorm, als deze moeiteloos kan worden uitgevoerd dan een stapje verder! Succes!

* Redelijk makkelijk

**Evt kussens ter ontlasting van enkels of knieën, onder enkels/ in knieholte.

***  Meteen een heerlijke stretch voor het hele been en de liezen!

**** Pas als voorgaande oefeningen géén problemen meer opleveren!

Last van voetklachten?

Wij helpen jou verder!

Open chat
Hulp nodig?
Schutrups
Hallo, Hoe kunnen wij jou helpen?