Artrose

Artrose; een mooi woord voor degeneratie

Artrose is latijn voor slijtage of degeneratie. Naarmate onze leeftijd vordert wordt de kwaliteit van ons kraakbeen minder, dit is een natuurlijk proces. Daarnaast zijn er nog allerlei factoren die het proces kunnen beïnvloeden zoals bijvoorbeeld eenzijdige belasting door werkzaamheden. Maar ook een trauma (botbreuk) of een gewrichtsontsteking kan het proces van artrose in gang zetten.

In ieder gewricht bevindt zich een dun laagje kraakbeen op de botuiteinden, met ertussen een laagje “gewrichtssmeer”. Dit kraakbeen en synovia (gewrichtssmeer) zorgen ervoor dat de botten soepel langs elkaar kunnen glijden. Bij artrose wordt het laagje kraakbeen dunner en minder glad; soms vormen zich onregelmatigheden. Ook de kwaliteit van het synovia neemt af.

Als kraakbeen veroudert dan wordt het wat dunner, dat is normaal en passend bij de leeftijd. We spreken van artrose bij overmatige slijtage, die niet passend is bij de leeftijd. Het kraakbeen kan dan zelfs helemaal verdwijnen. Doordat het glijlaagje verdwijnt komt steeds meer wrijving tussen de botten. Dat veroorzaakt stijfheid van het gewricht en pijn. Maar let wel, artrose kan ook op jongere leeftijd voorkomen en is dus niet alleen een klacht voor mensen op leeftijd.

Zo ziet een gewricht met Artrose eruit

Artrose binnen de voet/enkel

Binnen onze praktijk zien wij vele vormen van artrose. Hieronder zullen wij de meest voorkomende en beruchte vormen van artrose bespreken die betrekking hebben om de voet. In de voet zijn de enkel, de middenvoet en het gewricht van de grote teen de meest beruchte plekken om artrose te ontwikkelen. Dit heeft veel invloed op het afwikkelen van de voet! Ons eerste advies zal zijn om te kiezen voor goed schoeisel, hiermee is de pijn met lopen te reduceren.

Enkelartrose

Enkelartrose is kort door de bocht een beschadiging van het kraakbeen in het enkelgewricht. Normaal is het kraakbeen heel glad, zodat je enkel gemakkelijk kan buigen en strekken. Wanneer je artrose in je enkel hebt is het laagje kraakbeen dun en onregelmatig. Hierdoor wordt het bot aan de randen breder en je gewricht wordt dikker. Dit alles leidt ertoe dat je enkelgewricht pijn doet en minder soepel beweegt. 

Klachten

 • Startpijn, de eerste stappen na rust zijn pijnlijk
 • (ochtend) stijfheid, moeite met afwikkelen
 • Nachtpijn 
 • Zwelling
 • Afwijkende stand van de voet/ enkel

Pijn in de enkel is niet altijd artrose, de diagnose kan met zekerheid gesteld worden met een röntgenfoto door een specialist. Dit is aanvullend specialistisch onderzoek wat wordt aangevraagd door de huisarts in samenspraak met een behandelaar zoals de fysiotherapeut, podoloog of podotherapeut. Voor uitgebreid voetonderzoek kunt u een afspraak maken bij één van onze voetspecialisten. Samen zullen wij een behandeltraject opstellen.

Hallux rigidus

Hallux rigidus; vaak door artrose van het grote teengewricht. Dit wordt ook wel verstijving van grote teengewricht genoemd, meestal veroorzaakt door artrose. Maar ook jicht, reuma of een breuk in de grote teen kan een oorzaak zijn van een hallux rigidus. Vaak is dit te herkennen door een harde verdikking bovenop het gewricht.

Klachten

 • Pijn bij het lopen.
 • Het afwikkelen over de grote teen wordt steeds moeilijker.
 • Startpijn, vooral de eerste stappen kunnen pijnlijk zijn
 • Compensatoir looppatroon, om de pijn te vermijden verplaatst de afwikkeling naar de buitenkant van de voorvoet.

In dit geval kan het, naast een goede schoen met op maat gemaakte inlay, heel prettig zijn om op slippers te lopen, dit geeft een andere aanspanning en afwikkeling in de voet. Een voorbeeld hiervan zijn de Fitflops; een combi van slipper & afwikkeling. Wij adviseren hierover graag!

Voetwortel Artrose

Voetwortel Artrose is slijtage van de gewrichtjes van de voetwreef.  De gewrichtjes op de wreef worden samen ook wel het gewricht van Lisfranc genoemd. Voetwortel Artrose komt relatief veel voor bij vrouwen boven de 55 jaar. 

Klachten

 • Pijn op de wreef
 • Vaak een knobbel op de wreef
 • Hallux valgus of verworven platvoet
 • Pijn bij langer lopen, toename bij lopen op onregelmatige ondergrond
 • Continu pijn, ook nachtpijn

Bij een knobbel op de wreef, kan het helpen om de schoenen anders te veteren. Hiermee wordt de druk op de wreef verminderd. Ook hier is schoeisel met afwikkeling van belang om de middenvoet te ontlasten, denk aan een wandelschoen. Soms is het plaatsen van een afwikkelbalk onder de schoen nodig.

Behandeling Artrose

Onze experts hebben verschillende behandelingen ter beschikking voor mensen met klachten door artrose aan de voet. Denk hierbij o.a. aan;

Schoenadvies.

Bewegingsadvies en huiswerkoefeningen.

Het maken van therapie- of kuipzolen ter stabilisatie en ontlasting van de betreffende gewrichten.

Adviezen ten aanzien van mogelijke ondersteunende behandelingen

Om een zo goed mogelijk advies en beeld te krijgen van je klachten kun je het beste een afspraak bij onze voetzorg maken. Tijdens dit persoonlijke consult zal één van onze voetzorg medewerkers een aantal onderzoeken uitvoeren om vervolgens tot een persoonlijk plan van aanpak te komen.

Geschikte schoenen

Wij hebben zeer veel ervaring op het gebied van passend schoeisel vinden voor mensen met uiteenlopende klachten. Voor mensen die last hebben van Artrose raden wij schoenen aan die een prettige afwikkeling hebben en dit versterken. Schoenen/merken waarvan wij vinden dat zij geschikt zijn en een goede afwikkeling hebben zijn over het algemeen alle wandelschoenen, Hoka One One, Finn Comfort Finnamic en Xsensible. Onze ervaring leert dat het dagelijks lopen op een schoen met afwikkeling de klachten van artrose behoorlijk tot rust brengen.

Open chat
Hulp nodig?
Schutrups
Hallo, Hoe kunnen wij jou helpen?