Achillespeesontsteking

Home » Voetzorg » Veel voorkomende klachten » Achillespeesontsteking

Wat is jouw achilleshiel?

Misschien ken je de mythe uit de Ilias van Homerus, de Griekse held Achilles werd gedood door een pijl in zijn hiel…zijn enige zwakke plek. Als baby werd hij ter bescherming ondergedompeld in de rivier de Styx door zijn moeder, die hem daarbij moest vasthouden aan één hiel. De hiel bleef daardoor kwetsbaar, terwijl de rest van zijn lichaam onkwetsbaar was gemaakt. Sindsdien symboliseert de achillespees de zwakke plek van het menselijk lichaam.

De moraal van dit verhaal; iedereen heeft een zwakke plek. Bij de één is dat de rug, bij de ander de maag of de longen. Uiteindelijk staat alles in het lichaam en brein met elkaar in verbinding. Uit onze praktijk blijkt dat vooral het bewegingsapparaat al snel een seintje geeft bij disbalans, luister naar de signalen van je lichaam! Klachten van de wervelkolom en klachten van aanhechtingen van spieren & pezen komen regelmatig voor. En voor al deze klachten geldt; hoe sneller een behandeling wordt ingezet, hoe sneller herstel zal optreden!

Achillespeesklachten

De achillespees is essentieel voor een normale wandelgang, voor looppas en voor activiteiten die een krachtige of explosieve afzet vereisen, zoals bij springen en sprinten. De krachten waaraan de achillespees blootstaat kunnen oplopen van drie- tot zeven maal het lichaamsgewicht. 

Achillespeesproblemen komen voor in iedere sport waarin hardlopen, springen en andere herhaalde ‘high-impactbelastingen’ (hoge trek-/rekkrachten) een rol spelen. De klachten kunnen snel chronisch worden. Naast overbelasting/ overtraining , verstappen, of wandelen op zachte ondergrond kunnen ook het voettype, de leeftijd en geslacht (meer bij mannen dan bij vrouwen) een rol spelen bij het ontwikkelen van achillespeesproblemen. Door het voettype kan er sprake zijn van verkorte kuitspieren, dit geeft meer kans op achillespeesblessures. Gelukkig is dit met (sport) podologische of –podotherapeutische zolen en goed schoeisel positief te beïnvloeden! Ook in dit geval is hét schoenadvies; afwikkeling!! In combinatie met stabiliteit, hielheffing en demping. Als de hiel zelf pijnlijk is, kan een zachte polstering in de schoen erg prettig zijn.

Symptomen achillespeesontsteking

De symptomen van achillespeesklachten zijn in 6 fases in te delen;

  1. Pijn, stijfheid en vermoeid gevoel in de kuit/achillespees na een periode van beweging, knijpen in de achillespees is pijnlijk en er is zwelling net boven de hiel of op de hiel. 
  2. Startklachten; na rust of slaap zijn de eerste passen pijnlijk of moeilijk.
  3. Regelmatig terugkerende pijn.
  4. De pijn blijft aanwezig, ook tijdens bewegen
  5. Je wordt beperkt in beweging door de aanwezige pijnklachten
  6. Continu pijn, ook wanneer er niet belast wordt.

Behandeling achillespeesontsteking

Herken je één van deze fases, dan is het advies om contact op te nemen voor een voetonderzoek; hoe sneller behandeling wordt ingezet, hoe korter de hersteltijd over het algemeen. Hou rekening met een mogelijk langdurig herstelproces.

Aanvullend onderzoek in de vorm van echoscopie kan gewenst zijn om een goede diagnose te stellen, de lokalisatie van klachten kan zijn;

  • De achillespees aanhechting aan het hielbeen, met mogelijk aanwezige verkalking.
  • De peesschede, dit is het vlies om de pees. Dit ontstaat meestal acuut, vaak na overtraining en kan herkent worden aan een knisperend gevoel bij bewegen. Deze klachten duren gemiddeld 2-6 weken.
  • De achillespees ontsteking; zwelling net boven het hielbeen.
  • Slijmbeursontsteking bij de hiel  link naar slijmbeursontstekingen

Aanvullende behandelingen & adviezen;

Rust en aanpassing van activiteiten, bijvoorbeeld fietsen ipv hardlopen.

 

Achillespeesontsteking verhelpen?

Plan dan een afspraak in met een van onze experts!

Open chat
Hulp nodig?
Schutrups
Hallo, Hoe kunnen wij jou helpen?