Artrose in de enkel

Artrose in de enkel

Artrose is een vervelende gewrichtsaandoening die onder andere in de enkel voor kan komen. Binnen onze praktijk zien wij veel mensen met artrose in de enkel. Met jarenlange ervaring helpen wij u graag met het verlichten van de pijn bij deze aandoening. 


Wat is artrose in de enkel? 

Enkelartrose is een beschadiging van het kraakbeen in het enkelgewricht. Mensen zonder artrose bewegen de enkel soepel doordat er voldoende kraakbeen en gewrichtsvocht tussen de botten zit. Bij enkelartrose is het kraakbeen dun of zelfs verdwenen. Hierdoor ontstaat er wrijving tussen de botten. 


Veel voorkomende klachten bij enkelartrose 

Artrose in de enkel is te herkennen aan verschillende klachten: 

  • Startpijn: de eerste stappen na rust zijn erg pijnlijk
  • (Ochtend) stijfheid: uw enkel heeft moeite met afwikkelen
  • Zeurende pijn wanneer uw enkel tot rust komt. Dit komt vaak in de nacht voor.
  • Zwelling van de enkel
  • Afwijkende stand van de voet/enkel

Diagnose Artrose in de enkel

Pijn in de enkel hoeft niet altijd artrose te zijn. Een officiële diagnose kan u helpen met verlichting van de pijn. De diagnose van deze aandoening wordt vastgesteld met een röntgenfoto van een specialist. De huisarts maakt vervolgens samen met de fysiotherapeut, podoloog of podotherapeut een afspraak voor verder onderzoek. U kunt ook een afspraak maken bij Schutrups Exloo voor verdere analyse en een behandelingstraject.


Pijnverlichting van artrose in de enkel

Om de pijn in uw enkel ter verlichten raden wij aan om een afspraak te maken met onze podologen. De specialisten van Schutrups Exloo geven adviezen in bewegen, oefeningen en zolen ter stabilisatie en ontlasting van de gewrichten. Daarnaast raden wij aan om het juiste schoeisel te dragen. Denk hierbij aan wandelschoenen zoals Hoka One One, Finn Comfort Finnamic en Xsensible


Verschillende varianten van artrose

Er zijn verschillende vormen van artrose. Een veel voorkomende vorm is artrose in de benen. Hier maakt men onderscheid tussen artrose in de voet, in de enkel of voetwortel artrose. Lees verder voor meer informatie en adviezen bij deze vormen van artrose.

Open chat
Hulp nodig?
Schutrups
Hallo, Hoe kunnen wij jou helpen?