Bunionette

Kleermakers knobbel (bunionette)

De benaming geeft al aan dat deze knobbel regelmatig voorkwam bij een kleermaker; veroorzaakt door de kleermakerszit. 

Leuk weetje is dat bijna alle aandoening waar een slijmbeursirritatie bij komt kijken, genoemd is naar de activiteit waarbij het ontstaat. Zoals een studentenelleboog, nonnen knie, huisvrouwenknie of deze kleermakers knobbel.  De bunionette is een verdikking aan de zijkant bij het kleine teen-gewricht.

Een bursa of slijmbeurs is een vochtzakje tussen 2 lagen als bot en huid, of bindweefsel met als functie bescherming en het ‘smeren’ van de bewegende structuren. Door herhaaldelijk wrijving of overdruk kan een slijmbeurs geïrriteerd raken, hierdoor wordt er meer vocht geproduceerd en ontstaat  zwelling én acuut pijn.

In de huidige tijd wordt deze bunionette vaak veroorzaakt door een combinatie van factoren; 

  • Erfelijke aanleg
  • De bouw van de voeten
  • Het dragen van te strakke of knellende schoenen

Symptomen bunoinette

Er ontstaat een pijnlijke knobbel aan de buitenkant van de voet, waarop ook een eeltlaag kan ontstaan. Bij een bursitis (slijmbeursontsteking door overbelasting) neemt de zwelling nog meer toe.

Behandelingen bunoinette

Onze behandeling bestaat uit;

  • Schoenadvies; kies voor een ruime teenbox met de juiste breedtemaat, soepel materiaal en liefst zo min mogelijk stiknaden rondom de bunionette om druk te minimaliseren.
  • Het maken van een orthese van siliconen materiaal. Deze wordt door een voetspecialist in de praktijk op maat gemaakt. Zacht materiaal is drukontlastend, harder materiaal kan nog enigszins corrigerend werken; afhankelijk van de soepelheid van het gewricht en de mate van deformatie. 
  • Het maken van een paar correctiezolen op maat, waarin met zachte materialen de druk onder de voet kunnen verminderen, soms is het wenselijk met uitsparingen te werken om ruimte te winnen.
  • Advies om regelmatig een pedicure te bezoeken om overmatige drukplekken en eeltvorming te voorkomen. Er is een medisch pedicure aanwezig in ons voetzorg team!

bunoinette verhelpen?

Plan dan een afspraak in met een van onze experts!

Open chat
Hulp nodig?
Schutrups
Hallo, Hoe kunnen wij jou helpen?