Hallux Valgus

Home » Voetzorg » Veel voorkomende klachten » Hallux Valgus

Hallux valgus

Heb je last van een hallux valgus? Dan weet je dat dit niet alleen lastig kan zijn bij het kopen van nieuwe schoenen, maar ook nog eens pijnlijk. Maar wat is de oorzaak van een hallux valgus nu eigenlijk? En misschien nog wel belangrijker; is een hallux valgus te behandelen? We hebben alle informatie over deze vervelende vergroeiing voor je op een rijtje gezet. 


Wat is een hallux valgus?

De hallux valgus heeft zijn naam te danken aan de Latijnse taal. In het Latijns is grote teen namelijk hallux. Een hallux valgus is een vergroeiing van de grote teen, waardoor de grote teen scheef staat. Deze vergroeiing is als het ware een knobbel aan de grote teen. Een hallux valgus komt over het algemeen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. 


Oorzaak van hallux valgus?

Een hallux valgus kent vele oorzaken. Zo kan een hallux valgus ontstaan door langdurig lopen op hoge hakken. Daarnaast kunnen verkeerde schoenen ook leiden tot deze vergroeiing. Een hallux valgus kan ook veroorzaakt worden door zaken waar je minder invloed op heeft, zoals een doorgezakte voet. Daarnaast is een hallux valgus ook iets dat in de familie kan zitten, want de bouw van de voeten is erfelijk bepaald. 


Symptomen van hallux valgus

Deze vervelende vergroeiing van de grote teen kan zich op verschillende manieren uiten:

  • Een hallux valgus geeft niet altijd pijnklachten.
  • Door wrijving in de schoenen kan een bunion ontstaan, een slijmbeurs aan de zijkant van het grote teen gewricht. Dit kan wél pijn veroorzaken.
  • Omringende tenen kunnen door een hallux valgus ook van stand veranderen, met alle gevolgen van dien.
  • Een hallux valgus zorgt voor een geïrriteerde huid bij het dragen van schoenen
  • Een hallux valgus kan pijnscheuten veroorzaken bij het afwikkelen van de voet door de druk die een hallux valgus uitoefent.

 

Behandeling van hallux valgus

Een hallux valgus kan heel vervelend zijn, maar er zijn oplossingen om dit ongemak te verlichten. Schutrups helpt je hier graag bij!

  • Om verdere vergroeiing tegen te gaan kun je gebruik maken van correctiezolen en/of een corrigerende orthese. Wij helpen je dan ook graag bij het aanmeten van de juiste correctiezolen. 
  • Een operatie aan een hallux valgus kan soms uitkomst bieden, voor advies hierover staan onze voetzorg specialisten voor je klaar.

Schoenadvies bij hallux valgus

Bij een hallux valgus is het van belang om schoenen te dragen die ruimte bieden aan de vergroeiing en niet knellen of wrijving veroorzaken. Bij Schutrups Exloo staan we klaar om je te helpen bij de juiste keuze. Om het je alvast iets makkelijker te maken hebben we 2 geschikte modellen op een rijtje gezet:

Kom voor het complete aanbod naar onze winkel en laat je adviseren door onze experts.

Hallux Valgus verhelpen?

Plan dan een afspraak in met een van onze experts!

Open chat
Hulp nodig?
Schutrups
Hallo, Hoe kunnen wij jou helpen?