Hamer- en klauwteen

Home » Voetzorg » Veel voorkomende klachten » Hamer- en klauwteen

Wat is een Hamer- en klauwteen?

Tenen zijn onze antennes, zeg maar voelsprieten. Zonder tenen zou ons contact met de ondergrond een stuk minder stabiel zijn! Ooit zei een dame in de praktijk; “ik heb zo’n moeite met het vinden van schoenen, ik laat mijn (hamer)tenen er wel afhalen…” dit werd natuurlijk gekscherend gezegd, maar zonder tenen verandert de functie van de voet volledig. Ze zitten er niet voor niks!!

Hamerteen

Een kromme teen, met een gebogen stand in het 2e gewricht van de teen. Alle tenen, behalve de grote teen, hebben 3 kootjes; net als de vingers.

Klauwteen

Een kromme teen, met gebogen stand in het 2e én 3e gewricht van de teen. Bovenstaande variaties treden op door verandering in stand van de voeten, gepaard gaand met disbalans in de buig- en strekspieren van de tenen. Er zijn soepele & stugge hamertenen en klauwtenen. Hierdoor ontstaan er op termijn drukplekken en eeltvorming door minder goede pasvorm van de schoenen.

Weetjes

Aan voeten kunnen we veel aflezen, zo ook aan tenen. Het is altijd leuk om te refereren aan spreekwoorden & gezegdes;

  • Snel op de tenen getrapt zijn
  • Lange tenen hebben
  • Met kromme tenen lopen
  • Liever iemands hielen zien dan zijn tenen
  • Op de tenen lopen

Er zijn zelfs boeken en studies over tenen lezen. Voeten vertellen meer dan je beseft! In de reflexologie en in de podologie & podotherapie is globaal een indeling; de tenen houden verband met de nek & hoofd (mentaal/ emotioneel), de middenvoet met de romp, en de achtervoet met de lage rug & bekken (fysiek). Leuk om te vermelden dat we via de voeten óók houdingsklachten kunnen beïnvloeden, zoals nek- en rugklachten…of hoofdpijnklachten. Meest voorkomende teen deformiteiten (=vormverandering)

 

Behandeling van hamer- en klauwteen

  • Schoenadvies; kies voor een ruime teenbox, soepel materiaal en liefst zo min mogelijk stiknaden om druk op de tenen te minimaliseren.
  • Het maken van een orthese van siliconen materiaal. Deze wordt door een voetspecialist in de praktijk op maat gemaakt. Zacht materiaal is drukontlastend, harder materiaal kan nog enigszins corrigerend werken; afhankelijk van de soepelheid van het gewricht en de mate van deformatie.
  • Het maken van een paar correctiezolen op maat, waarin met zachte materialen de druk onder de bal van de voet, en de toppen van de tenen wordt verminderd. Als er een soepele teenstand is, gaan we
  • Advies om regelmatig een pedicure te bezoeken om overmatige drukplekken en eeltvorming te voorkomen. Er is een medisch pedicure aanwezig in ons voetzorg team!

Hamer- en klauwteen verhelpen?

Plan dan een afspraak in met een van onze experts!

Open chat
Hulp nodig?
Schutrups
Hallo, Hoe kunnen wij jou helpen?