Jicht

Wat is jicht? 

Jicht is vaak een herkenbaar klachtenbeeld, het komt in de voet het meest voor in het grote teengewricht. Er is acuut pijn en zwelling, de huid is rood en glanzend. 

 

Oorzaak van jicht

De oorzaak is ophoping van urinezuur in de betreffende gewrichten, ook grotere gewrichten zoals de enkel en de knie kunnen aangedaan worden door Jicht. Ons lichaam ´ruimt´ het teveel aan urinezuur in het bloed op in gewrichten, vaak in de voeten. Er is onbekend waarom, vermoedelijk om het hart te beschermen… Onze voeten zitten het verst weg van het hart.

Na verloop van tijd, na meerdere jichtaanvallen kunnen er tophi ontstaan, ook wel jichtknobbels genoemd. Dit kan verandering in het looppatroon geven, met alle gevolgen van dien. In beweging blijven is belangrijk, en schoeisel speelt een grote rol bij de afwikkeling en comfort. 

Bij een jichtaanval is rust belangrijk, en medicatie kan de klachten goed onderdrukken. Echter ontzuren van het lichaam is van belang om toename van jichtaanvallen tegen te gaan. Verminder het consumeren van voeding met een hoog purinegehalte, en alcohol. 

 

Behandeling van jicht

Onze voetspecialisten kunnen de pijn die je hebt verlichten. De behandeling bestaat uit;

  • Schoenadvies
  • Leefstijladvies-bewegingsadvies
  • Voetonderzoek- houdingsanalyse
  • Een paar op maat gemaakte podologische- podotherapeutische zolen

Jicht verhelpen?

Plan dan een afspraak in met een van onze experts!

Open chat
Hulp nodig?
Schutrups
Hallo, Hoe kunnen wij jou helpen?