Pijn bij je hiel (hielspoor)

Vooral na de zomer zien wij in de praktijk een toename van klanten met hielpijn. Gekscherend zeggen dan we ook wel ‘het hielspoorseizoen is weer geopend’. Want hielspoor is vaak de oorzaak van pijn in je hiel. Door het lopen op blote voeten, harde slippers of (slappe) sandalen ontstaat overbelasting van de peesplaat onder de voet. Maar ook de bouw van de voeten, je leeftijd, je conditie en je gewicht spelen een rol mee in het ontstaan van deze vervelende en vaak langdurige klacht. 

De meest voorkomende plekken van hielspoorklachten zijn onder de hak en in het midden onder de voet. Soms is er verkalking zichtbaar in de aanhechting van de peesplaat aan het hielbeen, vandaar de naam ‘hielspoor’… De latijnse benaming is plantaire fasciitis of fasciitis plantaris.

Symptomen hielspoor

De symptomen van hielspoor en andere peesklachten zijn in 6 fases in te delen; 

  1. Pijn, stijfheid en vermoeid gevoel in de voet na een periode van beweging. 
  2. Startklachten; na rust of slaap zijn de eerste passen pijnlijk of moeilijk. 
  3. Regelmatig terugkerende pijn. 
  4. De pijn blijft aanwezig, ook tijdens bewegen. 
  5. Je wordt beperkt in beweging door de aanwezige pijnklachten. 
  6. Continu pijn, ook wanneer er niet belast wordt.

Behandelingen tegen hielspoor klachten

Herken je één van deze fases, dan is het advies om contact op te nemen voor een voetonderzoek; hoe sneller behandeling wordt ingezet, hoe korter de hersteltijd over het algemeen. Hou rekening met een herstelproces wat 6-9 maanden kan duren. Onze behandeling bestaat uit het maken van een paar steunzolen op maat, waarin mogelijk een uitsparing wordt gemaakt ter hoogte van de plantaire fasciitis. Deze uitsparing wordt opgevuld met drukontlastend materiaal ter bevordering van herstel en ter pijndemping. Verder krijg je schoenadvies en bewegingsadviezen mee.

Hielspoor verhelpen 

Heb je last van voetklachten? Dan kun je altijd een afspraak maken in onze voetzorg. Tijdens deze afspraak zal de behandelaar je voeten en houding goed inspecteren en eventuele problemen identificeren. Samen met de behandelaar ga je opzoek naar de juiste oplossing voor jou!

Afspraak maken voetzorg


Whatsapp chat
Schutrups
Schutrups
Hallo, hoe kunnen wij je helpen?
Hallo, we zijn momenteel niet beschikbaar, maar zullen je bericht zo snel mogelijk beantwoorden. Op werkdagen zijn wij bereikbaar tussen 8:00-18:00u.
whatspp icon whatspp icon