Vermoeide voeten

Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van vermoeide voeten. Na een dag wandelen, lang staan of bijvoorbeeld een dag winkelen. Er zit verschil in hoe vaak en hoe snel iemand last heeft van vermoeide voeten. Sommige mensen ervaren al na een paar uur staan of een kleine afstand lopen pijn in de voeten of een branderig gevoel. Dit kan vervelend zijn en soms beperkingen geven zoals bijvoorbeeld niet meer kunnen werken omdat je lang moet staan. Leuke dagjes weg kunnen ook vervelend worden.

Hoe herken je vermoeide voeten?

Bij vermoeide voeten heb je vooral last van een branderig gevoel in de voeten. Ook kan het zich uiten in een zwaar gevoel aan de onderkant van de voetzool. Soms kan er ook kramp ontstaan in de voeten of de kuiten. Dit komt door een te kort aan zuurstof in de spieren. De symptomen verergeren door belasting en nemen af door rust te nemen. 

Oorzaken van vermoeide voeten

Vermoeide voeten kan verschillende oorzaken hebben. Door een tijdelijke toename van belasting kunnen vermoeide of branderige voeten ontstaan. Bij deze vermoeidheid is er geen behandeling nodig. Bij dagelijks terugkerende chronische vermoeide voeten is er wel behandeling nodig. Dit wordt meestal veroorzaakt door een afwijking in de stand van de voeten zoals bij platvoeten of doorgezakte voeten. Ook kan het een teken zijn van een onderliggend probleem zoals een slechte doorbloeding. Daarnaast kan overgewicht ook een oorzaak zijn omdat de voeten dan te veel gewicht moeten dragen. Ten slotte kan er door een zwangerschap ook vermoeidheid ontstaan. 

Wat te doen tegen vermoeide voeten?

Als je veel last hebt van vermoeide voeten is het verstandig om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De podotherapeut kijkt onder andere naar je looppatroon en naar de stand van de voeten. Ook wordt de drukverdeling onder je voeten tijdens het lopen onderzocht. Op basis hiervan kan er gekeken worden wat er behandeld moet worden en hoe dit gaat gebeuren. Op maat gemaakte steunzolen kunnen veel klachten verhelpen. Daarnaast wordt er een schoenadvies gegeven en wordt fysiotherapie geadviseerd. 

Advies nodig bij vermoeide voeten?

Plan dan een afspraak in met onze voetzorg.

Maak een afspraak

Whatsapp chat
Schutrups
Schutrups
Hallo, hoe kunnen wij je helpen?
Hallo, we zijn momenteel niet beschikbaar, maar zullen je bericht zo snel mogelijk beantwoorden. Op werkdagen zijn wij bereikbaar tussen 8:00-18:00u.
whatspp icon whatspp icon