Doorgezakte voorvoet

Wist je dat….. de beschermlaag onder de voeten het vetkussen wordt genoemd?!

Een collega uit de voetzorg spreekt altijd over de ´speklap´ onder de voeten, om er beeld bij te hebben. In medische termen wordt deze beschermlaag het capiton of ´fat pad´ genoemd: een polster onder de bal van de voet en de hiel.

Net als alles in ons lichaam krijg je van nature een dikke of dunnere ´speklap´ mee, en helaas wordt deze door degeneratie (natuurlijk proces van veroudering) steeds dunner naarmate de leeftijd vordert. Dit wordt in de volksmond een doorgezakte voorvoet genoemd…niet echt een charmante benaming, maar wel duidelijk.

Oorzaken van een doorgezakte voorvoet

Naast veroudering kan ook overbelasting vetkamer schade veroorzaken, bijvoorbeeld door overgewicht, een staand of lopend beroep, of het regelmatig dragen van ´high heels´. Mensen met korte kuitspieren hebben grotere kans om ´Fat pad´ schade te ontwikkelen, in ons behandelplan zal dan ook het advies om te stretchen niet ontbreken!
Sommige ziektebeelden (zoals bijvoorbeeld Diabetes) en het gebruik van medicatie, zoals prednison en chemotherapie, kunnen de kwaliteit van het vetkussen onder de voet verminderen.

Klachten van een doorgezakte voorvoet

  • Het gevoel op de botjes te lopen, is een veelgehoorde uitspraak in onze praktijk. 
  • In beginsel vaak eerst in het midden van de voorvoet, onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes. In een later stadium kan het zich uitbreiden naar de hele voorvoet. 
  • Klachten lijken soms op andere voorvoetklachten, omdat er langzaam meerdere structuren geìrriteerd raken in het geheel. De functie van het capiton is schokdemping & bescherming van de onderliggende structuren, zoals spieren, pezen, zenuwen en bloedvaten. Bij schade van het vetkussen neemt de schokdemping af. 
  • Pijnklachten onder de bal van de voet: stekend, branderig, doof gevoel, tintelig. Zowel aanwezig bij lopen en staan, als in rust. Vooral bij langer lopen en stilstaan kunnen deze pijnklachten toenemen. 
  • Hielpijnklachten, tintelend, stekend of een doof gevoel in de hak: meestal meer rondom de hiel aan de zijkant(en). 

Behandeling van een doorgezakte voorvoet

Afhankelijk van de ernst van de schade van het capiton en omliggende weefsels, zetten we een aantal behandelmogelijkheden op een rijtje. Onze voorkeur gaat in dit geval uit naar een persoonlijk onderzoek, behandeling en advies bij een voetspecialist. 

  • Schoenadvies: ter ontlasting van de voorvoeten is goede afwikkeling nummer 1! Als de schoen ´vanzelf afrolt´ geeft dit minder druk en trekspanning onder de voet. 
  • Schoenadvies: ter ontlasting van de hiel geldt ook bovenstaande, en een klein beetje hielheffing is gewenst. Liever geen platte schoen in dit geval. 
  • Ons podologisch of podotherapeutisch behandelplan zal bestaan uit het vervaardigen van een paar correctiezolen op maat, vaak in een combinatie van harde en dempende materialen. Hierbij wordt rekening gehouden met het voettype. 
  • Het lopen op blote voeten kan nuttig zijn om de voeten, en vooral de voetzool enigszins te trainen. 
  • Een stapje verder is blootvoets over grind lopen, of met een houten voetroller de voetzolen masseren. Heerlijk tijdens het lezen van een boek of kijken van je favoriete serie! 
  • Zoals al genoemd hebben de kuitspieren een hoofdrol in dit geheel, voor iedereen geldt dat het stretchen van de kuiten (of nog effectiever…de hele achterste spier en fascie keten) positief zal bijdragen aan een beter looppatroon.

Doorgezakte voorvoet verhelpen

Heb je last van een doorgezakte voorvoet? Dan kun je altijd een afspraak maken in onze voetzorg. Tijdens deze afspraak zal de behandelaar je voeten en houding goed inspecteren en eventuele problemen identificeren. Samen met de behandelaar ga je opzoek naar de juiste oplossing voor jou!
Whatsapp chat
Schutrups
Schutrups
Hallo, hoe kunnen wij je helpen?
Hallo, we zijn momenteel niet beschikbaar, maar zullen je bericht zo snel mogelijk beantwoorden. Op werkdagen zijn wij bereikbaar tussen 8:00-18:00u.
whatspp icon whatspp icon