
Komen jouw wandelschoenen nog door de APK?
Je hebt heel wat kilometers afgelegd met je wandelschoenen als metgezel op de mooiste paden en wegen. Maar hoe weet je wanneer het tijd is om afscheid te nemen? Wanneer zijn ze definitief versleten en is het tijd om een nieuw paar te overwegen? Schutrups staat voor je klaar met advies.
Als wandelaar zijn je schoenen net zo belangrijk als de wielen van een auto of fiets. Net zoals je de banden van je auto of fiets af en toe moet vervangen, is het ook nodig om na verloop van tijd je wandelschoenen te vernieuwen. Daarom is het tijd voor een APK (algemene periodieke keuring) van je schoenen!
Op tijd vervangen
Tijdens het wandelen bieden schoenen essentiële ondersteuning en dempen ze de schokken die ontstaan bij het landen van je voeten op de grond. Als fervent wandelaar merk je na verloop van tijd dat je schoenen minder stevig worden en dat de dempende werking van de zolen afneemt. Dit kan resulteren in klachten aan je voeten, enkels of knieën. Om blessures te voorkomen is het daarom belangrijk om je wandelschoenen op tijd te vervangen.
Hoe lang gaan wandelschoenen mee?
Hoe lang je wandelschoenen meegaan en hoe snel ze slijten, hangt af van verschillende factoren:
- Het aantal kilometers dat je op je schoenen loopt speelt een grote rol. Hoe meer kilometers je aflegt, hoe sneller je toe bent aan een nieuw paar. Over het algemeen gaan wandelschoenen ongeveer 1000 tot 1500 kilometer mee, maar dit is ook afhankelijk van de andere factoren.
- De ondergrond waarop je loopt is ook van belang. Schoenen slijten sneller op asfalt of paden met veel stenen en keien dan op zachte bos- en zandpaden.
- Je gewicht speelt ook een rol: als je wat zwaarder bent of met zware bepakking wandelt, slijten je schoenen sneller.
- De omstandigheden waarin je wandelt heeft ook invloed op de levensduur van je schoenen. Regen en modder verkorten bijvoorbeeld de levensduur.
- Looptechniek speelt ook een rol: als je je voeten verkeerd neerzet en afwikkelt, slijten de zolen schuin af en zijn ze sneller aan vervanging toe.
- Onderhoud van je schoenen. Het is belangrijk om je schoenen goed te onderhouden. Hoe beter je ze onderhoudt, des te langer gaan ze mee.
- Tot slot speelt ook de kwaliteit van de schoenen een rol: schoenen van betere kwaliteit gaan logischerwijs langer mee dan schoenen van mindere kwaliteit.
Waar moet je dan op letten?
Houd je schoenen goed in de gaten om te zien of ze versleten zijn en of ze nog steeds comfortabel zijn tijdens het lopen. Let hierbij op de volgende onderdelen:
- De buitenslijtage van de zolen
- Het buitenwerk, inclusief de stiksels
- De stootranden
- Het binnenwerk en de binnenzolen'
De buitenzolen
Zorg ervoor dat je regelmatig controleert of de buitenzolen van je schoenen nog in goede staat zijn. Controleer of het profiel nog diep genoeg is en of er geen stukjes loslaten. Als de zolen schuin afslijten of als de ene kant van de zool meer versleten is dan de andere kant, kan dit wijzen op een verkeerde looptechniek. Ga dan eventueel langs een podoloog van onze Voetzorg om blessures te voorkomen. Als de zolen versleten zijn, kun je ervoor kiezen om alleen de zolen te laten vervangen bij een schoenmaker. Maar als de andere onderdelen ook versleten zijn, is het beter om nieuwe schoenen aan te schaffen.
Houd er rekening mee dat slijtage van de buitenzolen niet altijd zichtbaar is. Het kan zijn dat je tijdens het wandelen merkt dat je schoenen minder steun geven. In extreme gevallen kun je zelfs harde stenen op de grond door de zool heen voelen. Dan weet je dat het tijd is om de zolen te vervangen.
Het buitenwerk
De materialen die gebruikt worden voor schoenen zijn leer en kunststof. Leer gaat lang mee als het goed onderhouden wordt, terwijl kunststof doorgaans sterk en duurzaam is. Zodra er scheurtjes ontstaan in het leer of kunststof, is het niet langer waterdicht en biedt het bovendien minder steun aan de voeten. Het bovenwerk van versleten schoenen kan er ook voor zorgen dat de schoenen niet meer stevig om de voeten zitten.De stootranden
Als je scheurtjes opmerkt in de stootranden van je schoenen of als deze zelfs beginnen los te laten, dan is dat een duidelijk signaal dat je schoenen versleten zijn.
Het binnenwerk en de binnenzolen
Controleer regelmatig je schoenen op oneffenheden en slijtageplekken. Als er sprake is van slijtage, kan een schoenmaker dit vaak nog repareren, maar alleen als de rest van de schoen nog in goede staat is. Verwijder de binnenzool uit de schoen en controleer of deze nog voldoende dik is, vooral onder de bal van de voet waar deze dunner kan worden. Als de zool dunner is geworden, biedt deze minder demping en is vervanging nodig.
Tijd voor een nieuw paar wandelschoenen?
Plan dan een afspraak in bij onze winkel in Exloo. Schutrups staat al decennia bekend als echte speciaalzaak. Met een divers schoenenaanbod in verschillende breedtematen voor dames, heren, kinderen, wandelaars en hardlopers, hebben wij voor bijna iedereen een passende oplossing.