Hamer- en Klauwteen

Hamer- en klauwtenen zijn veelvoorkomende klachten en nemen veel ongemakken met zich mee. In beide gevallen wordt er namelijk veel druk uitgeoefend op de voeten en tenen. Maar wat zijn nou precies hamer- en klauwtenen en wat kun je er tegen doen? Schutrups voorziet je van antwoorden op deze vragen. 

Wat is een hamerteen?

Bij een hamerteen is er sprake van een afwijking van de stand van de tenen. Al je tenen, met uitzondering van de grote teen, hebben drie kootjes. Bij een hamerteen is het echter zo dat de gewrichten tussen deze kootjes gebogen zijn. Daarnaast is het eindkootje bij een hamerteen gestrekt. Hierdoor ontstaat een kromming in de teen wat de vorm van een hamer heeft. 

Wat is een klauwteen?

Een klauwteen is een kromme teen waarbij het eerste kootje naar boven wijst. Verder is er bij een klauwteen sprake van een gebogen eindkootje. De gebogen stand wordt veroorzaakt door een kromming in de gewrichten en verandering in de voetstand. Dit gaat vervolgens gepaard met disbalans in de buig- en trekspier van de tenen. 

Symptomen van een hamer- en klauwteen?

Een hamer- en klauwteen is aan verschillende dingen te herkennen: 

  • Een gebogen vorm in de middelste tenen
  • De tenen drukken bij zowel een hamerteen als een klauwteen tegen de bovenzijde van je schoeisel 
  • Een hamer- en klauwteen kunnen likdoorn en een eeltplekken veroorzaken 
  • Pijn onder de voorvoet door de druk die een hamer- en klauwteen veroorzaakt 

Behandeling van hamer- en klauwteen

Hamer- en klauwtenen zijn helaas niet geheel te verhelpen. Wel helpt Schutrups je graag op de volgende manieren om het ongemak te verlichten: 

Wij voorzien je van een orthese van siliconen materiaal. De orthese wordt door onze voetspecialist in de praktijk op maat gemaakt. Het is mogelijk om de orthese van zowel zacht als hard materiaal te maken. Het zachte materiaal is drukontlastend. Harder materiaal kan nog enigszins corrigerend werken. De keuze tussen hard en zacht materiaal is geheel afhankelijk van de soepelheid van het gewricht en de mate van deformatie. 

  • Wij kunnen correctiezolen op maat voor je maken. Hiermee verminderen we de druk onder de bal van de voet en de toppen van de tenen. 
  • Wij raden aan om regelmatig naar de pedicure te gaan. Dit kan de overmatige drukplekken en eeltvorming door hamer-en klauwtenen voorkomen. Er is een medisch pedicure aanwezig in ons voetzorg team! 

Schoenadvies voor hamer- en klauwtenen

Bij Schutrups staan we voor je klaar om je te voorzien van het beste schoenadvies. Het is bij hamer- en klauwtenen van belang dat je schoenen kiest met een ruime teenbox, van soepel materiaal en liefst zo min mogelijk stiknaden. Dit om druk op de hamer- en klauwtenen te minimaliseren. 

Advies nodig over hamer- en klauwteen?

Dan kun je altijd een afspraak maken in onze voetzorg. Tijdens deze afspraak zal de behandelaar je voeten en houding goed inspecteren en eventuele problemen identificeren. Samen met de behandelaar ga je opzoek naar de juiste oplossing voor jou!
Whatsapp chat
Schutrups
Schutrups
Hallo, hoe kunnen wij je helpen?
Hallo, we zijn momenteel niet beschikbaar, maar zullen je bericht zo snel mogelijk beantwoorden. Op werkdagen zijn wij bereikbaar tussen 8:00-18:00u.
whatspp icon whatspp icon